STOP THE PRESS!

Hymyilevä mies

Ohjaus: Juho Kuosmanen
Käsikirjoitus: Mikko Myllylahti, Juho Kuosmanen
Tuottaja: Jussi Rantamäki
Pääosissa: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff
Arvio: 5/5

Tapahtumat sijoittuvat 60-luvun alkupuolelle, kun ”Kokkolan leipurina” tunnettu lahjakas nyrkkeilijä Olli Mäki (Jarkko Lehti) siirtyy menestyksekkään nyrkkeilyuran tehneen Elis Askin (Eero Milonoff) ammattilaistalliin. Elis on päättänyt, että Suomeen on saatava suuren maailman tyylinen MM-tason nyrkkeilyottelu. Samalla monta amatöörimestaruutta voittanut Olli saisi kerrankin näyttää nyrkkeilijätaitonsa ammattilaisvastustajan leukaperiin. Elis höyryää ottelun kanssa, mutta juro sankarimme onkin kiinnostunut muista asioista. Hän on ihastunut samoilta seuduilta olevaan Raija Jänkään (Oona Airola). Elis ei ole tästä tilanteesta mielissään, sillä Ollin olisi syytä keskittyä vain otteluun.

Vaikka nyrkkeily onkin elokuvassa vahvasti esillä, niin nyrkkeilyelokuva  ei kuitenkaan ole kyseessä. Hymyilevä mies on kertomus kahden eri tavalla ajattelevan ihmisen ystävyydestä. Elis miettii asioita showbisneksen kannalta ja Olli on kiinnostunut aivan muusta. Eriävistä ajatuksista huolimatta heillä on kuitenkin yhteinen päämäärä, MM-ottelu. Airolan erinomaisesti näyttelemä Raija tuo tarinaan vahvan, mutta sopivasti maskuliinista maailmankuvaa pehmentävän elementin. Lähes pokerinaamaiset Lehti ja Milonoff sparraavat toinen toistaan uskomattoman hienolla tavalla elokuvauriensa parhaimpiin roolisuorituksiin tarkalla, mutta tunteellisella tavalla. Kyseessä on humaani ja lämminhenkinen elokuva, jota täydentää visuaalisesti upea 60-luvun nostalginen kuvaus. Se ei ole ihme, sillä elokuva on kuvattu kokonaan mustavalkoiselle 16mm filmille ja valaistuksella on saatu pienet yksityiskohdat näyttämään todella autenttisilta. Juho Kuosmasen ohjaama ja osittain käsikirjoittama Hymyilevä mies on oiva osoitus siitä, että vahva suomalainen sankaritarina voi olla yksinkertaisuudessaan hyvinkin kiehtova ja innostava myös kansainvälisesti ajateltuna.

Lisämateriaalina tarjolla on 60-luvun alussa valmistunut Mäki Moore maailmanmestaruus -elokuva, making of -materiaalia, trailerit ja valokuvia elokuvasta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Atlantic Film, 2016

Traileri: