STOP THE PRESS!

Kaksi suomalaista elokuvaa valittu Toronton elokuvajuhlille

Uuden tekijäsukupolven kotimaiset elokuvat menestyvät maailmalla

Tyttö nimeltä Varpu ja Hymyilevä mies -elokuvat on valittu Toronton elokuvajuhlien (TIFF) viralliseen ohjelmistoon. Kahden kotimaisen esikoisohjaajan elokuvat, Juho Kuosmasen Hymyilevä mies ja Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu, esitetään festivaalin Discovery-esityssarjassa ja ne kisaavat kansainvälisen elokuvakriitikkojen liiton, FIPRESCIn palkinnosta.

Kahden uuden suomalaisohjaajan pääsy festivaalin viralliseen ohjelmistoon lupaa hyvää suomalaiselle elokuvalle kansainvälisillä markkinoilla. Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen kommentoi: ”On erityisen hienoa, että nämä kaksi esikoisohjaajien pitkää elokuvaa on valittu Toronton festivaalien arvostettuun ja hyvin seurattuun Discovery-sarjaan. Tämä lisää suomalaisten ohjaajien tunnettuutta erityisesti Pohjois-Amerikassa.”

Syyskuussa järjestettävä Toronto International Film Festival (TIFF) on yksi maailman arvostetuimmista elokuvatapahtumista Cannesin ja Venetsian elokuvajuhlien ohella. Festivaali järjestetään 8.-18. syyskuuta. Molemmat sinne valitut suomalaiset elokuvat ovat jo kansainvälistä menestystä kartuttaneiden ohjaajien esikoispitkiä draamaelokuvia. Tyttö nimeltä Varpun ohjannut Vilhunen oli Oscar-ehdokkaana lyhytelokuvallaan Pitääkö mun kaikki hoitaa? vuonna 2014. Kuosmasen Hymyilevä mies puolestaan voitti Cannesin elokuvajuhlilla merkittävän Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon viime toukokuussa. 

Molempien elokuvien taustalta löytyvien tuotantoyhtiöiden (Making Movies /Tyttö nimeltä varpu ja Elokuvayhtiö Aamu /Hymyilevä mies) panostus uusien kykyjen esille nostamiseksi on vahva. Myös seuraavat Making Moviesin että Elokuvayhtiö Aamun elokuvat ovat uusilta ohjaajilta jotka ovat jo tässä vaiheessa ehtineet herättää huomiota lyhytelokuvillaan.

”Suomalaisessa elokuvassa on nousemassa esiin uusi kansainvälisen tason tekijäsukupolvi. Tyttö nimeltä Varpu ja Armoton maa ovat molemmat todella korkeatasoisia esikoiselokuvia ja tulevat niittämään mainetta niin kotimaassa kuin maailmallakin”, kertoo tuottaja Kai Nordberg. Making Moviesin seuraava tuotanto on Jussi Hiltusen ohjaama arktinen western Armoton maa, jonka ensi-ilta on maaliskuussa 2017. Hiltusen lyhytelokuva Hiljainen viikko nähtiin Berliinin kilpasarjassa vuonna 2012 ja se on kerännyt lukuisia palkintoja.

”Elokuvayhtiö Aamu panostaa pitkiin ohjaaja-tuottaja suhteisiin. Aloitamme usein lyhytelokuvista ja kehitämme taitoja kohti kansainvälisiä tuotantoja,” kertoo tuottaja Jussi Rantamäki. “Seuraavaksi on vuorossa Hannaleena Hauru, jonka esikoispitkää elokuvaa Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset kuvataan parhaillaan. Elokuvaa on kehitetty mm. Cannesin Cinefondation residenssissä ja Torino Film Labissa ja se saa ensi-iltansa elokuussa 2017”. Haurun lyhytelokuva Älä kuiskaa ystävän suuhun nähtiin Berliinin kilpasarjassa vuonna 2010.
 
HYMYILEVÄ MIES
Juho Kuosmasen ohjaama ja Mikko Myllylahden ja Kuosmasen käsikirjoittama Hymyilevä mies kertoo nyrkkeilijä Olli Mäestä. Elokuvan on tuottanut Jussi Rantamäki ja pääosissa nähdään Jarkko Lahti, Eero Milonoff ja Oona Airola. Elokuva tulee ensi-iltaan 2.9., mutta yleisö voi nähdä elokuvan ennakkoon jo Espoo Cinén juhlanäytöksessä ja elokuvateatterin Orionin ja Kesäkino Engelin ennakoissa.
Traileri: www.youtube.com/watch?v=Xwgg4cUjdQw
 
TYTTÖ NIMELTÄ VARPU
Tyttö nimeltä Varpu on lyhytelokuvallaan Oscar-ehdokkuuden saavuttaneen Selma Vilhusen ohjaama ja käsikirjoittama esikoispitkä elokuva, jonka pääosissa loistavat Linnea Skog ja Paula Vesala, joka on myös säveltänyt elokuvan musiikin yhdessä Jori Sjöroosin kanssa. Elokuvan ovat tuottaneet Kai Nordberg ja Kaarle Aho. Elokuvan voi ennakkoon R&A elokuvafestivaalilla gaalaelokuvien-sarjassa. Elokuvateatteriensi-ilta on 23.9.
Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=EaVBqiCTndo.
Vesalan Älä droppaa mun tunnelmaa –musiikkivideo: https://youtu.be/j8WjCATTuk4.