STOP THE PRESS!

Wild Beasts – Boy King

Wild Beasts - Boy KingTuotanto: John Congleton
1. Big Cat 2. Tough Guy 3. Alpha Female 4. Get My Bang 5. Celestial Creatures 6. 2BU 7. He The Colossus 8. Ponytail 9. Eat Your Heart Out Adonis 10. Dreamliner
Arvio: 3,5/5

Suomal…tai no, ainakin minulle tuntematon Wild Beasts on ennen tätä tehnyt jo neljä pitkäsoittoa pienimuotoista indie-rockia. Melodisia sointukulkuja ja eteeristä poppihuokailua yhdistelevä Boy King tuo etsimättä mieleen ainakin Radioheadin myöhemmät vaiheet. Tosin WB:n ilmaisutapa on funkimpi.

Hayden Thorpen sävykäs falsettilaulanta tästä jää tietenkin ensimmäisenä mieleen mutta ujuttaudutaanpa pinnan alle. Yhtye soittaa hyvin yhteen ja saundaa todella kevyeltä. Sovituksissa on tuoreutta, samalla äreyttä ja vimmaa sekä herkkyyttä. Tällä reseptillä soppa on maistuva. Mitään super-isoa yhtyettä tästä ei kasvane mutta liekö tarviskaan. Wild Beasts varmaankin viihtyy sillä sektorilla musiikkiympyrää, missä se juuri nyt sattuu olemaan.

Levyn avaava Big Cat on julkaistu singlenä mutta se häviää menokkuudessaan kahdelle seuraavalle raidalle. Wild Beasts nostattaa tunnelmaa pienillä musiikillisilla nyansseilla ja flirttailee ajoittain jopa diskonrytkeen kanssa. Sooloja on paljon ja ne ovat mietittyjä, ei vain bravurointia bravuroinnin vuoksi. Melodioissa on yksinkertaisia, kivoja koukkuja ja Thorpen tapa laulaa tukee hyvin kokonaisuutta. Tosin on hiinä ja hiinä josko Thorpen laulutapa alkaa jynssätä tajuntaa pitkässä juoksussa. Siksi esimerkiksi Ponytailissa kuultava muu ääni on tervetullut.

Itseasiassa yhtyeen itsensä käyttämä termi ’indie-rock’ tulee sitä tarpeettomammaksi mitä pidemmälle levy etenee, sillä onhan tämä välillä kaikkea muuta kuin rockia sen perinteisimmässä ilmaisumuodossa. Ei tätä oikein voi luokitella ja miksi tarvitsisikaan. Ihan kaikki biisit eivät jätä muistijälkiä mutta kokonaisuutena levy pelittää oikein hyvin. Tai pitäisikö sanoa, että kyseessä on ’pikkukiva’ musiikillinen produktio.

Kappaleista kolmea ensimmäistä jo käsiteltiin mutta esimerkiksi ykkössingle Get My Bang tuo yhtyeen tulkinnasta esiin uudenlaista säröä. Kappaleen kiva komppi ampuu korvakäytävään. Ponytailista en osaa sanoa josko siinä Thorpe laulaa eri tavalla kuin yleensä vai onko vokalisointi ulkoistettu jollekulle yhtyeen muulle jäsenelle (Tom Flemingille?) mutta biisi yhtäkaikki on yksi levyn huippuhetkistä. Tuon koukuttavan sushikitarasaundin haluaisin saada kaikille maailman kappaleille! Levyn päättää kova biisikaksikko Eat Your Heart Out Adonis ja Dreamliner, joista ensinmainittu luo etnissävytteistä tunnelmaa ja päätöszipale oikeastaan niputtaa koko levyn mielikuvituksekkaalla sointimaailmallaan.

Wild Beasts osaa hommansa omassa lokerossaan. Pitkää uraa toivotamm’. Sympaattinen tuttavuus.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Domino, 2016