STOP THE PRESS!

11.22.63

11.22.63Ohjaus: James Strong, John David Coles, James Franco, James Kent, Kevin Macdonald, Fred Toye
Käsikirjoitus: Stephen King, Bridget Carpenter, Quinton Peeples, Brigitte Hales, Joe Henderson, Brian Nelson
Tuotanto: Joseph Boccia, James Franco, Athena Wickham, J.J. Abrams
Pääosissa: James Franco, Chris Cooper, Sarah Gadon, George MacKay, Daniel Webber
Arvio: 4/5

Tapettiinko JFK? Kuka tappoi? Mitä siinä oli takana? Vai oliko? Näitä kysymyksiä pyörittelee 11.22.63, kahdeksanosainen jännäri, joka perustuu itsensä kauhukingi Stephen Kingin tekstiin. Silkkaa kauhua ei nyt ole luvassa mutta psykologista jännitystä ja hurjia tilanteita kylläkin. Vähän ehkä flirttaillaan yliluonnollisella – sarjan perusajatus aikamatkustamisesta kun ei nyt ihan tätä maailmaa (vielä?) ole.

Chris Cooperin tulkitsemalla ravintoloitsija Al Templetonilla on hommia hieman oman elämänsä syrjäraiteille ajautuneelle Jake Eppingille. Homma ei ole enempää eikä vähempää kuin 60-luvun alkuun matkustaminen komeron kautta ja John F. Kennedyn surmaamisen estäminen. En millään halua kertoa tarinasta ja sen ristikkäisistä, osin hyvinkin jännittävistä juonenkäänteistä enempää mutta luvassa on yllätyksiä ja rankkojakin asioita. Ja niin, kuulostaahan tämä aika urpolta mutta kuulkaas, hyvin on saanut ohjaaja (tai siis ohjaajat, joihin lukeutuvat mm. pääosan näyttelijä James Franco itse sekä lukuisissa kokopitkissä kunnostautunut Kevin Macdonald) saanut pidettyä kerronnan kasassa, tarinan kurissa ja kas, uskottavuudenkin jokseenkin kukassa. Jos se nyt Kingin kynäilyssä koskaan on perusparametrinä.

Eritoten sarjassa kiehtoo taitavasti rakennettu maailma, tai tässä tapauksessa kahden eri maailman vaihtelu. Siihen on osaltaan montakin syytä: Juonta kuljetetaan sujuvasti eikä haahuilemaan jäädä. Teksti toimii ja henkilöt ovat uskottavia. Viimeksimainitusta kiitos kuuluu osaavalle näyttelijätiimille, joista kukaan ei petä vaan jokainen pelaa ikään kuin samaa maaliin ja tekee omista henkilöhahmoistaan kiinnostavia, jollakin tapaa samalla kertaa salaperäisiä mutta samaistuttavia. Casting kaikkiaan on erittäin onnistunut. Lisäksi myös pinnallinen, visuaalinen ja audiaalinen ilme on hyvin kiintoisa. Tämä kiteytyy monissa kohtauksissa, joista huomaa niitä harjoitellun huolella ja pieteetillä. Joka ainoa tekniikan jamppa ja jampatar on pannut parastaan kenties mielikuvitusta kiihottavan käsikirjoituksen innostamana.

No, sanotaan nyt suoraan, onhan tämä sinällään pohjimmiltaan vähän huttua mutta sangen viihdyttävää sellaista. Ja kun tiedetään, että Kingin teksteistä ei aina ihan priimaa ole filmikelalle saatu puristettua, niin kyllä tämä sarja kokonaisuudessaan parhaaseen päähän sujahtaa genressä King-filmatisoinnit. Itse asiassa se vähän jopa yllättää, samoin poliittisesti suuntautunut aihepiiri. King osoittaa olevansa aivan kotonaan myös tällaista luodessaan.

Hyvä juttu, että tähän on tartuttu isolla kädellä ja antaumuksella. Lopputuloksessa näkyy raikkaus ja tyylipuhdas lajiuskollisuus. Yksinkertaisesti sanottuna 11.22.63 on vaan hemmetin hienosti tehty sarja, joka jännittää, viihdyttää ja jonka jokainen juonenkulku on hyvin perustellun oloinen. Juonet myös limitetään hienosti eikä missään vaiheessa tunnu, että jokin leikkaus tehtäisiin ihan vaan täytistä. Loppua ihan jännittää. Samoin sitä, että mahtaisikohan tällä porukalla syntyä lisääkin tuotantokausia…

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Warner Bros Entertainment, 2016

Traileri: