STOP THE PRESS!

Bob Dylan – Don’t Look Back (Deluxe Edition)

bob_dylanOhjaus: D.A. Pennebaker
Pääosissa: Bob Dylan
Arvio: 5/5

Amerikkalainen lauluntekijä ja laulaja Bob Dylan (oikealta nimeltään Robert Allen Zimmerman) on yksi rockin merkittävimmistä tekijöistä, sillä 60-luvulla monet alkoivat pitämään rockia varteenotettavana musiikinlajina. Vaikka herra itse ei pidäkään ajatuksesta, että hän olisi ollut merkittävä koko musiikille, niin kuitenkin hänet muistetaan parhaiten juuri 60-luvun protestiliikkeen symbolina. Lähes parisen vuotta sitten ilmestyi dvd:nä Martin Scorsesen ohjaama dokumentti ”No Direction Home”, jossa ’vanhempi’ Dylan kertoo ajatuksiaan urastaan. Yksi tunnetuimmista rockumenttejen tekijöistä on amerikkalainen D.A. Pennebaker, jonka ura alkoi jo 50-luvun alkupuolella, mutta kunnollinen läpimurto sai odottaa. Vuonna 1967 ilmestynyt jopa maailman parhaimmaksi rockumentiksi tituleerattu, Don’t Look Back, kertoo Dylanin Britannian kiertueesta paria vuotta aiemmin. Nyt tämä dokumentti ilmestyy sekä yhden dvd:n että kahden dvd:n erikoispainoksena.

Kyseessä on mielenkiintoinen dokumentti monessa eri mielessä. Ensinnäkin tämä kyseinen kiertue oli Dylanin vihonviimeinen akustinen kiertue, sillä pian tämän jälkeen hän siirtyi sähkökitaran pariin. Tästä ei tietenkään hänen folk-faninsa pitäneet. Toisekseen vähän päälle parikymppinen Dylan antaa elokuvakameran tulla yllättävän lähelle itseään. Nykyisin hän pyrkii varjelemaan tiukasti yksinäisyyttä, eikä haastatteluja kovin helposti herralta saa. Pennebaker on päässyt kameroineen hotellihuoneisiin, lehdistötilaisuuksiin ja jopa kadulta, jossa Dylan keskustelee fanejensa kanssa. Parasta antia ehdottomasti ovat juuri lehdistötilaisuudet, joissa herra piikittelee haastattelijoita. Toki hänessä on pieni utelias artisti, joka on kiinnostunut hänestä kertovista jutuista. Mukana dokumentissa ovat manageri Albert Grossman, kiertuemanageri Bob Neuwirth ja folkjumalatareksi tituleerattu Joan Baez, jonka kanssa Dylan tuolloin seurusteli.

Toisella levyllä Pennebaker palaa takaisin vanhojen filmiarkistojensa pariin. Kyseessä on vähän päälle tunnin kestävä dokumentti, Bob Dylan 65 Revisited, joka lähinnä sisältää poistettuja kohtauksia ja musiikkiesityksiä. Siinä missä Don’t Look Back on harvinaisen tiukka dokkari, niin tässä on jo hieman hellempää otetta. Mutta silti sataprosenttista Dylania kuitenkin.

Koska kyseessä on Deluxe Edition -julkaisu, niin mukana on myös elokuvan alkuperäinen käsikirjoitus ja pienen pieni kirjanen, jolla voi katsella Subterranean Homesick Bluesin koska tahansa ja milloin tahansa ilman dvd-soitinta. Tuosta tulikin mieleen, että levyltä löytyy myös kyseisen kappaleen legendaarisen ”musiikkivideon” hieman erilainen otto. Kokonaisuudessaan Don’t Look Back – Deluxe Edition on laadukas pakkaus, johon kyllä hyvän rockumentin tai Dylanin fanin satsata.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Columbia Records, 2007

Traileri: