STOP THE PRESS!

Turun filharmonisen orkesterin syyskausi alkaa oopperalla

Mozartin, Puccinin, Verdin ja muiden vahvojen oopperasäveltäjien sävelet avaavat Turun filharmonisen orkesterin syyskauden Turun konserttitalolla torstaina 1.9. ja perjantaina 2.9. Ylikapellimestari Leif Segerstamin johtaman Oopperagaala-konsertin solistina esiintyy Mirjam Helin -laulukilpailun voittaja, ukrainalaissyntyinen sopraano Kateryna Kasper, joka laulaa tunnettuja ooppera-aarioita. Torstaina 1.9. juhlitaan myös Konserttitalon Vino-gallerian uuden näyttelyn avajaisia. Syyskauden aikana Turun filharmonikot esittävät sinfoniamusiikin lisäksi myös muun muassa science fiction -elokuvamusiikkia.
Oopperagaala-konsertti alkaa Richard Wagnerin (1813–1883) alkusoitolla oopperasta Tannhäuser. Muina suurina orkesterinumeroina kuullaan Giuseppe Verdin (1813–1901) alkusoitto oopperasta Kohtalon voima, Giacomo Puccinin (1858–1924) intermezzo oopperasta Manon Lescaut ja Claude Debussyn (1862–1918) Faunin iltapäivä. Sopraano Kateryna Kasper esittää aarioita muun muassa oopperoista Figaron häät, Rigoletto, Gianni Schicchi ja La bohème. Konsertin päätösnumerona kuullaan absurdin hauska ”Non, Monsieur, mon mari” Francis Poulencin (1899–1963) koomisesta oopperasta Les mamelles de Tirésias, jossa päähenkilö Thérèse valittaa naisena olemisen ongelmia ja päättää ryhtyä mieheksi.

Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Leif Segerstam lukeutuu maailman tunnetuimpiin kapellimestareihin. Hän säveltää, levyttää ja johtaa orkestereita ahkerasti. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 280 sinfoniaa.
Sopraano Kateryna Kasper voitti kansainvälisesti arvostetun Mirjam Helin -laulukilpailun Helsingissä vuonna 2014. Samasta vuodesta alkaen hän on ollut kiinnitettynä Frankfurtin oopperaan, jossa hän on tehnyt muun muassa Figaron häiden Susannan ja Carmenin Frasquitan roolit.

Konserttia edeltää kumpanakin päivänä varaslähtö Konserttitalon ala-aulan kahviossa klo 18. Varaslähtöön on konserttivieraille vapaa pääsy, ja siellä esitellään illan teokset ja taiteilijat.
Torstain konserttia voi seurata suorana livelähetyksenä Turun filharmonisen orkesterin verkkosivuilla www.tfo.fi .
Oopperagaala Turun konserttitalossa to 1.9. ja pe 2.9. klo 19. Leif Segerstam, kapellimestari, Kateryna Kasper, sopraano, Turun filharmoninen orkesteri. Wagner – Mozart – Verdi – Puccini – Debussy – Poulenc. Liput 21/16/9 €. Varaslähtö klo 18, nettikonsertti to.

Riitasoituja Konserttitalossa
Turun konserttitalon Vino-gallerian syksyn teos on Ville-Petteri Turkian ”Riitasointu ja rakenne”. ”Teoksen lähtökohtana on ollut ympäröivä yhteiskunta, sen rakenne ja tapahtumat”, Turkia kertoo. ”Musiikissa säveltäjä luo riitasointujen avulla usein harkitun rakenteen, joka muodostaa purkautuvia jännitteitä ja tämä antaa kuuntelijalle toivotun kokemuksen. Nimi viittaa kuitenkin allegorisesti teoksen lähtökohtaan, nyky-yhteiskuntaan, jossa jännitteet eivät kuitenkaan aina purkaudu hallitusti ja miellyttävästi, vaikka rakenne olisikin harkittu.”
Vuonna 1977 syntynyt Turkia opiskelee kuvataidetta Turun AMK:n Taideakatemiassa 3. vuosikurssilla. Hänen teoksissaan ilmaisu on yleensä esittävää ja niissä on jonkinlaista rosoa tai karkeutta.
Vino-galleria on avoinna Konserttitalon tapahtumien yhteydessä.

Sinfoniasta scifiin
Turun filharmonisen orkesterin syyskauden sinfoniakonserteissa kuullaan muun muassa kysyttyjä koti- ja ulkomaisia solisteja, kilpailumenestyjiä, wieniläisklassismin kulmakiviä ja suuria romanttisia sinfonioita. Ohjelmassa on myös uusi kotimainen musiikkikomedia, kamarimusiikkia ja jazzahtavia konsertteja. Marras-joulukuun vaihteessa Konserttitalon valtaa odotettu science fiction -elokuvamusiikkikonsertti, jossa kuullaan tunnettuja säveliä elokuva- ja pelimaailmasta. Orkesterin ohjelma on kokonaisuudessaan osoitteessa www.tfo.fi.