STOP THE PRESS!

Armottomia mutta reiluja Finn noir -rikossarjakuvia

Suomalaisella rikoksella on omat kansalliset ja karut piirteensä. Finn noir -tyylissä meno on yhtä mustaa kuin kansainvälisissä esikuvateoksissa. Lain molemmilla puolilla vaikuttaa joukko itseensä uskovia hahmoja, jotka eivät jää epäröimään. Joskus peli on pelattu jo ennen kuin se alkaa, häviäjät eivät vain suostu hyväksymään kohtaloaan. Musta vesi tai yhtä tumma multa on heidän päätepysäkkinsä. Arktinen Banaani julkaisee kolme kovaa sarjakuvateosta, jotka sisältävät täysipainoisia kotimaisia rikos- ja seikkailutarinoita.

Mestarikuvittaja Ossi Hiekkalan (s. 1975) sarjakuvadebyytti Nimettömien hautojen maa sisältää kolme kouraisevaa tarinaa. Isoilla autoilla ajellaan, kuskaillaan lasteja joiden sisällöstä ei puhuta ja välillä saunotaankin koko konnaporukalla. Samalla toivoen, ettei tehdä sitä viimeistä erhettä joka vie rosvon saunan taakse jäähtymään pysyvästi. Tarinoihin sisältyy inhimillisiä piirteitä, sillä vaikka viattomia henkilöitä ei mukana olisikaan, joku joutuu aina kärsimään rikosten seuraukset.

Rikoskirjailija Harri Nykäsen (s. 1953) Raid-hahmo on tuttu romaaneista sekä teatteri- ja elokuvasovituksista. Nyt erikoismies ja torpedo Raid suorittaa ensiesiintymisensä sarjakuvassa taitavan Jussi Piirosen (s. 1982) työstämänä. Raid ja mustempi lammas -teoksen sarjakuvasovituksessa petos- ja omaisuusrikollinen Nygren on värvännyt Raidin kuskikseen. Vähäpuheiset miehet ajavat vanhalla Mersulla halki Suomen kohti pohjoista, perässään sekä konnia että poliiseja. Vain Nygren ja Raid tietävät mikä on veriseksi käyvän matkan tarkoitus ja päämäärä.

Sanatyöläinen, kirjallisuuden ammattimies Tapani Bagge (s. 1962) loi Valtiollisen poliisin ylietsivä Väinö Mujusen, joka vaikuttaa 1930- ja 1940-lukujen Suomessa. Harmaa susi on Mujusen ensimmäinen sarjakuvamuotoinen seikkailu, joka sai piirroksellisen asunsa nuoren ja lahjakkaan Aapo Kukon (s. 1991) kynästä. Heinäkuussa 1943 Mujunen lähetetään salaiseen sukellusveneoperaatioon Viron rannikolle. Eletään toisen maailmansodan ratkaisun hetkiä. Pitkä epävarmuuden aika on saanut tunteet kuumiksi. Lyhyeen merimatkaan mahtuu runsaasti uhkaa.

Tapani Bagge, Aapo Kukko ja Ossi Hiekkala julkaisevat teoksensa Turun Sarjakuvakaupan Helsingin pop up -myymälässä ti 30.8. klo 17–20. Hämeentie 26, Helsinki.

Tapani Bagge kertoo Harmaan suden ja Mujusen muiden seikkailujen synnystä Helsingin sarjakuvafestivaaleilla pe 2.9. klo 17.00. Kirjasto 10, Postitalo, Helsinki.

Harri Nykänen, Jussi Piironen ja Ossi Hiekkala puhuvat Finn noirista ja teostensa synnystä Helsingin sarjakuvafestivaaleilla su 4.9. klo 14.00. Päälava, festivaaliteltta, Kansalaistori, Helsinki.

Ossi Hiekkala
Nimettömien hautojen maa
ISBN 978-952-270-282-1
64 sivua. Arktinen Banaani 2016.

Harri Nykänen – Jussi Piironen
Raid ja mustempi lammas
ISBN 978-952-270-259-3
88 sivua. Arktinen Banaani 2016.

Tapani Bagge – Aapo Kukko
Harmaa susi
ISBN 978-952-270-291-3
48 sivua. Arktinen Banaani 2016.