STOP THE PRESS!

Cabaret-musikaali on ajankohtaisempi kuin koskaan

Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä saa torstaina 1.9. ensi-iltansa klassikkomusikaali Cabaret. Musikaali kiinnostaa katsojia. Lippuja on myyty etukäteen jo 10 000.
Joe Masteroffin, John Kanderin ja Fred Ebbin musikaalin ohjaa Tiina Puumalainen. Hänen viimeisin musikaaliohjauksensa on Kansallisoopperan Oopperan kummitus. Cabaret on ohjaaja Tiina Puumalaisen unelmatyö.

– Olen haaveillut tämän tekemisestä vuosia. Cabaret on hyvä show, mutta se on myös aidosti koskettava draama. Se näyttää kauniisti miten ihmisen on tehtävä valintansa tuntematta tulevaisuutta. Uskallanko rakastaa? Siihen kysymykseen on helppo samaistua. Työryhmä on rakas ja tiimin jokainen jäsen on todella tehnyt täydestä sydämestä työtä jutun puolesta. Harjoitusjakso on ollut yksi urani onnellisimmista kaikin tavoin.

Tarinassa Kit Kat –klubin seremoniamestari toivottaa nuoren kirjailijan tervetulleeksi Berliinin kiihkeästi sykkivään sydämeen, jossa elämänjanoinen kabareetähti juhlii kuin viimeistä päivää. Vanhan kaupungin raunioilla kohtaavat rakastavaiset kohtaavat herkän toivon ja leiskuvan intohimon hetket. Horisontissa siintävät jo synkät pilvet ja pian kaikkien on valittava puolensa.
Musikaalin teemat ovat nyt, 50 vuotta musikaalin ensimmäisestä ensi-illasta Broadwaylla, hämmentävän ajankohtaisia.

– Cabaret on ollut ajankohtainen siitä saakka kun se syntyi. Novellit, joihin musikaali perustuu, kirjoitettiin Berliinissä kansallissosialistien valtaan nousun vuosina. Tiedämme, mihin silloin tehdyt valinnat Saksassa johtivat. Omassa ajassamme on monia samankaltaisia ilmiöitä. Cabaret-musikaalista on tullut klassikko, koska se käsittelee sanomaansa niin raikkaasti ja koskettavasti. Se viihdyttää ja samalla antaa ajateltavaa.
Lavastus- ja pukusuunnittelija on Teppo Järvinen ja koreografi Osku Heiskanen. Kapellimestari on Pekka Siistonen. Valosuunnittelija on Juha Haapasalo ja äänisuunittelija Kalle Nytorp. Näytelmän on suomentanut Esko Elstelä ja laulujen suomentaja on Jukka Virtanen.

MC:n roolissa vierailee Antti Lang, kabareetähti Sally Bowles on Emmi Kaislakari ja amerikkalaiskirjailija on Juha-Matti Koskela ja rooleissa nähdään myös Jaana Oravisto (Fräulein Schneider) , Auvo Vihro (Herr Schultz), Heidi Kiviharju (Fräulein Kost), Tuukka Huttunen (Ernst Ludwig, Max). Näyttämöllä on myös 16-henkinen ensemble.

Musikaali sai ensi-iltansa Broadwaylla 1966 ja se palkittiin lukuisilla Tony-palkinnoilla. Tunnetussa vuoden 1972 elokuvaversiossa Liza Minelli esitti Sally Bowlesia Oscar-palkinnon veroisesti. Bob Fossen ohjaama elokuva sai kaikkiaan 8 Oscaria.
– Kantaesityksen aikaan 50 vuotta sitten musikaalin esitystapa mullisti musiikkiteatterin rakenteita. Estradinumeroiden ja draaman vuoroon kuljettama tarina nappaa katsojat MC:n maailmaan. Huolet unohtuvat, ajatukset kirkastuvat, Puumalainen kertoo.
– Teppo Järvinen on suunnitellut musikaalin lavastuksen ja puvut, jotka tuovat TTT:n Suurelle näyttämölle Kit Kat Clubin mukana sekä ajankuvaa että enteitä tulevasta. Tulkinta on näyttävä, shownumeroineen koko revyyperinnettä kunnioittava, mutta samalla menee pintaa syvemmälle kohti aihettaan.