STOP THE PRESS!

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon ehdokkaat vuosimallia 2016

Viisi ainutlaatuista uutta elokuvaa on valittu ehdolle kilpailemaan Pohjolan tärkeimmästä ja arvostetuimmasta elokuvapalkinnosta, Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta 2016. Kansallisten raatien valitsemat ehdokkaat edustavat vuoden ansiokkaimpia elokuvatapauksia sellaisilta kiitetyiltä ohjaajilta kuin Rúnar Rúnarsson, Joachim Trier, Magnus von Horn, Juho Kuosmanen ja Martin Zandvliet.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2016 viisi ehdokasta on julkistettu tänään. Ehdokkaat ovat merkittäviä elokuvateoksia niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, ja ne on ehditty jo palkita useilla palkinnoilla ja huomionosoituksilla Euroopan suurimmilla elokuvajuhlilla ja muualla maailmassa.

Viisi elokuvaa ja niiden ohjaajat, käsikirjoittajat ja tuottajat, jotka kilpailevat vuoden 2016 Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta, ovat:

ISLANTI «Þrestir» (SPARROWS)
Rúnar Rúnarsson/Mikkel Jersin, Nimbus Film

NORJA «Louder than bombs» (LOUDER THAN BOMBS)
Joachim Trier/Eskil Vogt/Thomas Robsahm, Motlys

RUOTSI «Efterskalv» (THE HERE AFTER)
Magnus von Horn/Madeleine Ekman, Zentropa Sweden

SUOMI «Hymyilevä mies» (Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv)
(THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MÄKI)
Juho Kuosmanen/Mikko Myllylahti/Jussi Rantamäki, Aamu Film Company

TANSKA «Under sandet» (LAND OF MINE)
Martin Zandvliet/Mikael Rieks (Nordisk Film Production)

Suomen palkintolautakunnan perustelut Hymyilevä mies elokuvalle:
Alkuperäisnimi: Hymyilevä mies / Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv

Haluatko maailmanmestariksi vai oman elämäsi sankariksi? Hymyilevä mies on päällisin puolin periodielokuva, jonka päähenkilöllä on esikuva elävässä elämässä. Pohjimmiltaan elokuva käsittelee kuitenkin ikiaikaista kysymystä: valitako rakkaus vai menestys?
Pitkän elokuvan ohjaajana debytoiva Juho Kuosmanen kuljettaa draamaansa varmoin ottein.Elokuvan herkullisen lakoninen huumori ja J-P Passin sykähdyttävän mustavalkokuvauksen luoma patina tehostavat kautta linjan erinomaisia roolisuorituksia.

Palkintolautakunta: Jaana Puskala, Outi Heiskanen, Harri Römpötti

“Pohjoismaiset raadit ovat tehneet valintansa, ja tällä kertaa kaikkia vuoden parhaiksi valittuja ehdokaselokuvia yhdistää yksi tekijä: monisyinen ja muuttuva mieskuva”, toteaa Pohjoismaisen elokuva- ja tv-rahaston toimitusjohtaja Petri Kemppinen.

Helsingissä kaikki viisi ehdokaselokuvaa nähdään Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin ohjelmistossa 15.-25.9.2016.