STOP THE PRESS!

Vesa-Matti Loiri ja Eero Koivistoinen tarjoavat jälleen happoa lapsille

Vuonna 1970 Yleisradio tilasi nuorelta säveltäjämestarilta Eero Koivistoiselta lastenlaulun runoilija Kirsi Kunnaksen tekstiin. Syntyi kappale Ville ja Valle, josta tuli niin suosittu, että Kunnaksen kustantaja WSOY tilasi kokonaisen albumin.
Koivistoinen käytti albumin toteutuksessa samaa konseptia kuin vuoden 1968 albumilla Valtakunta ja otti vokalisteiksi Vesa-Matti Loirin, Eero Raittisen ja Seija Simolan. Eero Raittinen tosin esiintyi salanimellä Elias Mönkkönen, koska arveli, että psykedeelinen lastenmusiikki ei sopisi Tasavallan Presidentistäkin tunnetun vokalistin julkisuuskuvaan.

Koivistoinen halusi laajentaa lastenmusiikin ilmaisukeinoja, ja albumi Muusa ja Ruusa ottikin vaikutteita jazzista, bluesista, psykedeliasta ja elektronisesta musiikista, ja albumista tuli yksi 1970-luvun modernin lastenmusiikin tärkeimmistä edelläkävijöistä ja myös suosittu kulttialbumi, josta ei myöhempiä painoksia otettu ja josta keräilijät pulittavat merkittäviä summia.

Svart Records on toteuttanut Muusasta ja Ruusasta uusintajulkaisun yhdessä Koivistoisen kanssa. Alkuperäiset nauhat on metsästetty esiin WSOY:n kellarien kätköistä ja puhdistettu. Mukana tulee paitsi kattava analyysi levystä myös alkuperäinen ”Laula mukana!” -lipuke, joka sisältää levyllä käytetyt Kirsi Kunnaksen runot. Tämä paketillinen hapokasta sammakkokeittoa julkaistaan CD- ja LP-formaateissa 23.9.