STOP THE PRESS!

Ulkomaalainen (The Foreigner)

Kuvaaja: Harri Hinkka Kuvassa: Eeva Hakulinen, Martti Manninen, Aliisa Pulkkinen, Ville Majamaa

Kuvaaja: Harri Hinkka
Kuvassa: Eeva Hakulinen, Martti Manninen, Aliisa Pulkkinen, Ville Majamaa

Esitys: Perjantai 2.9.2016 Tampereen Teatteri Frenckell-näyttämö
Ohjaus: Tommi Auvinen
Käsikirjoitus: Larry Shue
Suomennos: Henri Kapulainen
Lavastussuunnittelu: Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu: Mari Pajula
Rooleissa: Ville Majamaa, Aliisa Pulkkinen, Eeva Hakulinen, Matti Hakulinen, Ilpo Hakala, Tomi Alatalo, Martti Manninen / Ilkka Uolevi
Arvio: 4,5/5

Science fiction -lehdessä oikolukijana toimivan Charlie Bakerin (Ville Majamaa) avioliitto on natisemassa liitoksistaan vaimon uskottomuuden takia. Miehen kersanttiystävä ”Froggy” LeSueur (Tomi Alatalo) päättää viedä tämän hermolomalle Amerikan syvään etelään, Georgiaan. Paikkana toimii pieni lomahotelli, jota pitää hieman sarkastinen vanha leskirouva Betty Meeks (Alisa Pulkkinen). Koska ujoluonteinen Charlie karsastaa kaikenlaista keskustelua vieraiden kanssa, hoitaa Froggy kaverinsa asiat Bettyn kanssa. Hän saa uskoteltua, että hänen ystävänsä on oikeasti heidän kieltään osaamaton ulkomaalainen. Tästä alkaa ruljanssi, joka tulee vaikuttamaan jokaisen elämään totaalisesti.

Vaikka tämän amerikkalaisen näytelmäkirjailija-näyttelijän Larry Shuen (s. 1946 – k. 1985) näytelmän maailman ensi-illasta on ehtinyt kulumaan jo yli 30 vuotta, sen teksti on ehkä nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Shue käsittelee komedian kautta monia eri asioita, kuten erilaisuuden hyväksymistä, rasismia, välinpitämättömyyttä, yksinäisyyttä ja ujon ihmisen vaikeutta kohdata muita ihmisiä. Siksi voikin sanoa, että katsoja ei naura pelkästään näytelmän hahmojen edesottamuksille, vaan samalla omille asenteilleen ja käsityksilleen maailmasta. Juuri tällaisessa dialogilla on hyvin suuri merkitys ja ennen kaikkea sen hyvällä suomennoksella. Henri Kapulaisen käsissä näytelmän dialogi on saanut kunnollisen ”syvän etelän” tyylin suomalaisittain. Katsojille tarjoillaan sellaista verbaalista akrobatiaa, että se ei taatusti jätä ketään kylmäksi.

Loistavana henkilöohjaajana tunnettu Tommi Auvinen saa näyttelijät rooleissaan sellaiseen lentoon, että oksat pois. Harvoin näkee ”bändin” toimivan niin hyvin yhteen kuin nyt. Vaikka kokonaisuus onkin loistava, niin on pakko antaa parille näyttelijälle oivat papukaijamerkit. Usein hauskoissa rooleissa kunnostautunut Ville Majamaa ei petä tälläkään kertaa. Hän saa Charliesta irti melkoisen skaalan tunnetiloja – mitä niitä nyt ujosta miehestä voikaan saada. Hänen vastapainonaan, vaikka toki vähemmän aikaa näyttämöllä, on punaniskaista etsivää Owen Musseria esittävä Ilpo Hakala, joka on suorastaan pelottavan häijy. Varsinkin näiden kahden henkilön tiukassa kohtaamisessa on samanlaista fiilistä kuin vanhojen western-elokuvien kaksintaisteluissa. Ulkomaalainen on älykkäällä tavalla nauruhermoja kutkuttava komediallinen helmi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net