STOP THE PRESS!

Kansainvälisiä huippuja Turun konserttitalossa

Turun filharmonisen orkesterin konsertissa Maximaalista torstaina 8.9. kuullaan musiikkia Baltiasta ja Venäjältä. Orkesteria johtaa palkittu virolainen kapellimestari Risto Joost ja solistina esiintyy ukrainalais-brittiläinen alttoviulisti Maxim Rysanov.

Maximaalista-konsertti alkaa virolaisen Arvo Pärtin (1935–) meditatiivisella teoksella Cantus Benjamin Brittenin muistolle. Vuodelta 1977 peräisin oleva teos on herkkä kunnianosoitus kuolleelle säveltäjälle.

Maxim Rysanov esittää latvialaisen Pēteris Vasksin (1946–) Alttoviulukonserton Suomen ensiesityksen. Teos on sävelletty nimenomaan Rysanoville, joka kantaesitti sen Cardiffissa tämän vuoden toukokuussa. ”Olen vain odottanut oikeata muusikkoa säveltääkseni alttoviulukonserton”, Vasks on kertonut.

Konsertin toisella puoliajalla kuullaan Sergei Prokofjevin (1891–1953) melodinen ja säkenöivä 5. sinfonia.

Virolainen Risto Joost on johtanut useita merkittäviä orkestereita Euroopassa. Arvostetussa Malko-kapellimestarikilpailussa ja kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa palkintoja saanut Joost on saanut laajaa tunnustusta työstään oopperan ja konserttien parissa.

Ukrainalais-brittiläinen Maxim Rysanov tunnetaan karismaattisena ja eläytyvänä muusikkona. Hän on voittanut useita palkintoja ja ollut muun muassa Grammy-ehdokkaana.

Maximaalista Turun konserttitalossa to 8.9. klo 19. Risto Joost, kapellimestari, Maxim Rysanov, alttoviulu, Turun filharmoninen orkesteri. Pärt – Vasks (Suomen ke) – Prokofjev. Liput alk. 21/16/9 €.