STOP THE PRESS!

Sully

Ohjaus: Clint Eastwood
Käsikirjoitus: Todd Komarnicki
Tuotanto: Clint Eastwood, Frank Marshall, Tim Moore, Allyn Stewart
Pääosissa: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney
Arvio: 3,5/5

US Airlinesin lento 1549 on lähdössä kotimaan lennolle New Yorkin LaGuardian lentokentältä. Koneen ehdittyä olla ilmassa kolmisen minuuttia siihen törmää iso hanhilauma, joka hajoittaa moottorit. Kapteenina toimiva  Chesley “Sully” Sullenberger kokeneena lentäjänä käsittää, etteivät he selviäisi hengissä, jos he yrittäisivät kääntyä takaisin tai lentää toiselle kentälle. Hänen on tehtävä nopea ratkaisu pelastaakseen 155 ihmisen hengen. Ainoa mahdollisuus on tehdä hätälasku Hudson-jokeen, vaikka muut olisivat asiasta eri mieltä.

Vaikka tämän tyyppisessä tarinassa on paljon aineksia amerikkalaisille elokuville tyypilliseen siirappielokuvaan, niin Eastwood ei sellaista tee. Hän kertoo tarinan miehestä, joka vuosien tuomaa lentokokemusta ja maalaisjärkeä hyödyntäen pelastaa ihmiset varmalta kuolemalta tietokoneen laskelmista huolimatta. Kukapa muu soveltuisi Sullyn rooliin paremmin kuin Tom Hanks? Hänestä on vuosien aikana muodostunut omanlaisensa ”clinteastwood”, joka omalla karismallaan ja näyttelijätyylillään saa melkein minkä tahansa roolihahmon todella elämään. Vaikka elokuva onkin lähes Hanksin omaa showta, niin hänen roolihahmonsa vahvana tukena on perämies Jeff Skilesia esittävä Aaron Eckhart, joka tekee pienielkeisen, mutta toimivan roolisuorituksen.

Hieman yli puolitoistatuntinen elokuva on hyvin pienimuotoinen, jopa herra Eastwoodin mittakaavassa. Vaikka aiheena onkin suuri lentokonekatastrofi, niin aihetta ei ole paisuteltu, vaan on pysytty hyvin tarkasti ytimessä. Sully on oiva osoitus siitä, että kyllä kahdeksankymppinen mestari on yhä yhä iskussaan, vaikka elokuva ei nousekaan herran mestariteosten sarjaan.

Lisämateriaalina tarjolla kolme dokumenttia. Ensimmäinen niistä käy läpi hetki hetkeltä kuinka US Airlinesin lento saatiin laskeutumaan Hudson-jokeen. Toisessa puolestaan tutustutaan Sullenbergiin itseensä. Kolmas onkin sitten perinteinen making of -dokumentti.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros. Entertainment, 2017

Traileri: