STOP THE PRESS!

Rikhard III

Richard III (Ralph Fiennes)Ohjaus: Rupert Goold
Käsikirjoitus: William Shakespeare
Pääosissa: Ralph Fiennes, Vanessa Redgrave, David Annen, Joseph Arkley, Tom Canton, Daniel Cerqueira, Simon Coates, Susan Engel, James Garnon, Mark Hadfield, Scott Handy, Finbar Lynch, Aislín McGuckin, Joseph Mydell
Arvio: 4/5

Näytelmä alkaa, kun Rikhard III:n ruumista kaivetaan Leicesterin kaupungin sosiaaliviraston parkkipaikan alta. Tästä siirrytään suoraan vuosisatoja taaksepäin. Kaksi mahtisukua käy valtaisan taistelun, jota kutsutaan ruusujen sodaksi. Yorkin suku on kukistanut Lancasterin suvun, joten voittajan puolelta kuninkaaksi nostetaan Edvard IV. Varsinkaan Rikhardia ja Clarencea ei miellytä tämän avioliitto Elisabet Greyn kanssa. Vallanhimoinen Rikhard haluaa keinolla millä hyvänsä päästä valtaistuimelle. Siksi hän pistää sukulaisia joko vankilaan tai tapattaa heidät, eikä hurraamista ole edes hänen tukijoillaan. Pian hän huomaa joutuneensa tilanteeseen, josta ei ole paluuta. On syntymässä sota, joka saattaa johtaa lopulliseen ratkaisuun.

Rikhard III kuuluu niihin Shakespeare-tuotantoihin, jotka ovat innoittaneet taiteilijoita erilaisiin teoksiin. Varsinkin näyttämöllä se on ollut erittäin suosittu. Tämä, tiettävästi jo vuonna 1633 ensiesityksensä saanut näytelmä, on oiva kuvaus ahneudesta, vallanhimosta, julmuudesta ja valehtelusta. Traagista, eikö totta? Sitähän tämä tietenkin on, mutta Rupert Gooldin ohjauksessa se saa hivenen huumoria, joka on kuitenkin sysimustaa saaden kuitenkin yleisön hieman naurahtamaan. Tämän esityksen voima on kuitenkin itse päätähdessä, Ralph Fiennessissa. Hän taitavasti taiteilee järjen ja hulluuden rajalla, kuin nuorallatanssija tasapainoitellen nuoraa pitkin eteenpäin. Heikoin lenkki on kuitenkin kuningatar Margaretia näyttelevä Vanessa Redgrave. Hänestä on tehty vauvaa sylissään kantava ja ruokkiva pehmo. Ehkä se on ollut tarkoitus, mutta jotenkin se jäi vaivaamaan. Siitä huolimatta on todettava, että kyllä brittit osaavat ja Rikhard III saa neljä tähteä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by  Almeida Theatre, 2016 Kuva: Hugo Glendinning

Traileri: