STOP THE PRESS!

Tulen morsian

Ohjaus: Saara Cantell 
Käsikirjoitus: Leena Virtanen, Saara Cantell 
Tuotanto: Markku Flink
Pääosissa:  Tuulia Eloranta, Lauri Tanskanen, Magnus Krepper, Kaija Pakarinen, Claes Malmberg, Elin Petersdottir, Johanna af Schultén, Antti Reini, Maria Sid, Pirkko Hämäläinen
Arvio: 4,5/5

Kylän kätilönä toimiva Valpuri (Kaija Pakarinen) haluaisi kouluttaa omasta kasvattityttärestään Annasta  (Tuulia Eloranta) työnsä jatkajaa, mutta tyttö päättääkin tehdä toisin. Hän on päättänyt hakea piian virkaa uudelta kihlakunnantuomarilta, joka puolestaan on saapunut puhdistamaan Ahvenanmaata pakanallisista toimista. Sairaita ihmisiä perinteisillä tavoilla hoitava Valpuri tuomitaan ja karkoitetaan. Samaan aikaan Anna on iskenyt silmänsä naimisissa elokuvaan Eljakseen (Lauri Tanskanen), joka pitää tyttöä lähinnä leikkikalunaan. Anna kuitenkin päättäväisesti pitää kiinni miehestä ja päättää ilmiantaa tämän vaimon, Rakelin (Elin Petersdottir), noitana. Tästä nousee soppa, joka pistää nuoren naisen ajattelemaan asioita toisin.

Kotimaisia historiallisia elokuvia näkee tänä päivänä hyvin harvoin. Tosin edellinen, Mika Kaurismäen ohjaama Tyttökuningas, nähtiin alkuvuodesta. Siinä missä Kaurismäki käsitteli kuninkaallista aihetta, ohjaaja Saara Cantell ottaa askeleen hivenen synkempään suuntaan. Hänen elokuvansa aihe liittyy harvemmin puhuttuun noitavainoon ja uskonpuhdistuksen pimeisiin salaisuuksiin. Siksi tämä onkin ohjaajan vakavin ja visuaaliselta ilmeeltään synkin elokuva. Kuulostaako masentavalta? Sitä Tulen morsian ei kuitenkaan ole, sillä tarina on vahva ja koskettava. Varsinkin kun sen keskipisteenä on aikuistuva nuori nainen, joka kokee elämänsä muutokset sekä henkisellä että fyysisellä puolella, joutuen vallalla olevien ilmiöiden pyörteisiin. Ensimmäistä isoa rooliaan esittävä Tuulia Eloranta on erinomainen valinta, sillä hän tekee roolihahmostaan vahvan, mutta pohjimmiltaan herkän ja tunteikkaan henkilön. Erittäin vahvat roolisuoritukset tekevät myös Valpuria esittävä Pakarinen ja Rakelia näyttelevä Pettersdottir. Eljasta esittävä Tanskanen on omassa roolissaan sopivan luihu. Vakavuudestaan huolimatta Tulen morsian on komeaa katseltavaa ja sulautuu erinomaisesti pohjoismaisten historiallisten elokuvien sarjaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nordisk Film, 2017

Traileri: