STOP THE PRESS!

Tuhansien mokien maa – uutuuskirja Suomen historian mokista

Tuhansien mokien maaVesa Sisätön kirjoittama Tuhansien mokien maa – Tunaroinnin Suomen historia kertoo suomalaisen mokailun historiasta. Mukana on erehdyksiä vuodesta n. 9000 eaa. (ensimmäinen virhe: Suomi asutettiin) aina 2000-luvun Nokia- ja Irak-gate-kämmeihin.

Uutuuskirja ottaa käsittelyyn 50 kansallista mokaa Suomen historian eri ajoilta. Kirja esittelee mokailun eri tyyppejä, joihin kuuluvat mm. hupsis, tunarointi, ylpeästi päin mäntyä ja pahimmat virheet.

Mokailu ei ole pelkästään suomalaisten etuoikeus, mutta suomalaisten mokailusta löytyy tiettyjä erityispiirteitä. ”Suomalainen jääräpäisyys, rehellisyys ja pyrkimys pitää sanansa aiheuttavat toisinaan sen, että hiukan typerämpiäkin suunnitelmia toteutetaan meillä sisulla loppuun asti”, kertoo Vesa Sisättö. Myös alkoholilla on suuri osuus suomalaisen tunaroinnin historiassa.

Mokien valinta kirjaan ei Sisätön mukaan ollut helppoa. Kaikkein tuoreimmat mokat kuten Talvivaara ja länsimetro eivät saaneet omaa lukuaan, koska ne ovat parhaillaan tapahtumassa; kyse ei siis ole vielä historiasta. Kirja esittelee monen mittakaavan historiallisia mokia Suomen surkeasta Euroviisu-menestyksestä Lapuan patruunatehtaan traagiseen räjähdykseen. Kirja kertoo myös, mikä on Suomen historian suurin virhe.

Tuhansien mokien maa käsittelee mokia aikajärjestyksessä – kuinka Suomessa on mokailtu Ruotsin vallan alla ja Venäjän keisarikunnassa, entä itsenäisyyden ensiaskeleilla ja jälleenrakennuksen aikana? Millaisia puolestaan ovat modernin mokailun parhaat palat ja jälkiteollisen Suomen kämmäilyt? Samalla kirja piirtää vaihtoehtoisen kuvan maamme historiasta ja tuo esille tapahtumia, jotka on välillä pyritty aktiivisesti unohtamaan.

Vesa Sisättö (s. 1969) on kirjailija, toimittaja ja vankkumaton erehtymisosaaja.

Vesa Sisättö
Tuhansien mokien maa
Tunaroinnin Suomen historia
356 s. | SKS 2016