STOP THE PRESS!

Raaka-aine – IV

Raaka-aine - IVTuotanto: Raaka-aine
1. Vaiennetut 2. Narsistin päiväkirja 3. Pelastaja 4. Kahleissa 5. Mikään ei riitä 6. Etten tunnista itseäni 7. Ihmisenä täysi paska 8. Epätoivoinen 9. =1X 10. Ajauduin pois 11. Maailman selkäranka 12. Kuolematon 13. Jäljet 14. Sairaan kaunis maailma 15. Katso maailmaa
Arvio: 3,5/5

Lahtelainen Raaka-aine on 11 vuoden urallaan edennyt neljänteen pitkäsoittoonsa. Levy on tuotettu oman yhtiön kautta ja se kaikaa suomenkielisen raskaan rokin genressä. Juuri siinä, joka oli joitakin vuosia sitten kovinkin muodikasta. RA ei kuitenkaan ole mikään muoti-ilmiö.

Pyörää tässä ei uudestaan keksitä, Raaka-aine rytyyttää eteenpäin aika perinteisillä keinoilla. Tommi Fäldtin notkean karhea ääni sopii taustalla tuuttaavan kitaranräimeen seuraksi kuin nyrkki silmään. Biisit etenevät aika pitkälti keskitemmolla ja ns. Kotiteollisuus-kaavalla: A-osa ruiskitaan kuin pakollisena pahana hieman himmaillen, sitten tulee melodinen kertsi, jossa taivaat avautuvat ja jossain vaiheessa joko riffi tai kitarasoolo saa fanit ureoimaan hunkkua. Ei siinä mitään vikaa.

Mites se biisimateriaali sitten toimii? No kuulkaa, kyllähän tämä toimii. Pari biisiä menee ensin ihmetellessä mutta Pelastaja ja Kahleissa ovatkin sitten jo täyttä törinää. Molemmat ovat oikein hienoja kappaleita tässä omassa luukussaan ja ensin mainitun videokin on oikein hieno (ei liity levyyn, yhtyeen kotisivuilta sen katsoin). Niitä seuraakin sitten Mikään ei riitä, johon omaa väriään tuo oman kaupungin rupattelijapoika Nikke Ankara ehkä lyhyydessään vähän irralliseksi jäävässä välikkeessään. Loppulevyllä esimerkiksi Ajaudun pois- levyn hauska mullikuoro ja useassa paikassa toistuvat jousiarrit tekevät vaikutuksen. Ja ihan täysillähän ei koko ajan paahdeta – Maailman selkäranka on peräti onnistunut kappale vaikka tempoa vähän lasketaankin. Levyn loppukaksikko Sairaan kaunis maailma-Katso maailmaa jättää kelpo maun suuhun.

En löydä ainuttakaan syytä miksei Raaka-aineesta voisi tulla koko (hevi)kansan juttu. Hittipotentiaalia ja syvempää sanomaa löytyy. Soitanta on juuri omiaan tukemaan kappalemateriaalia. IV:lla on takuulla ainakin tavaraa, levy on peräti 15 kappaleen mittainen. Se on aina hyvä, että rahalle saa vastinetta mutta kääntöpuolena levyn dynamiikka aavistuksen väljähtyy loppua kohden ja kaikki teokset eivät ole mitään huikeita helmiä. Välillä tarvotaan vähän liikaa samoilla pitkospuilla, tulee tautologiaa. Mutta ei sekään nyt niin iso helmasynti ole.

Wikipediassa Raaka-ainetta verrataan Kotiteollisuuteen, Apulantaan, Klamydiaan ja Trio Niskalaukaukseen. Itse voisin lisätä listaan ainakin 51 koodia ja Stam1nan. Ja mitäpä silläkään sitten väliä. Raakis pistää nämä vaikutteet tehosekoittimeen ja muokkaa niistä omankuuloistaan hevirokkia. Kyllä tästä oman kynän jälki kuuluu. Se jälki voisi monissa paikoissa olla vieläkin terävämpi mutta kyllähän IV ihan plussan puolelle kömpii kuiteskin.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Raaka-aine, 2016