STOP THE PRESS!

Hylyt I: Itämeren historiaa ja haaksirikkoja

hylyt1Ohjaus: Marko Röhr
Käsikirjoitus: Marko Röhr
Tuotanto: MRP Matila Röhr Productions
Pääosissa: Marko Röhr
Arvio: 4,5/5

Arvioitavakseni saapui Marko Röhrin dokumentti ”Hylyt I: Itämeren historiaa ja haaksirikkoja., Ensiksi täytyy myöntää, että allekirjoittaneelle tämä oli ensikosketus Marko Röhrin dokumentti tuotantoon, vaikka tämä dokumentti on kuvattu jo 1996.

Dokumentti alkaa visuaalisesti kauniilla avauksella, jossa käydään pikaisesti läpi Itämeren kehistyshistoriaa jääkaudelta kivikauden kautta viikinkeihin. Asia, jota kovin usein ei tule ajatelleeksi, on Itämeren ainutlaatuisuus, maailman suurimpana murtovesialueena. Itämeri on herkkä ja erilainen, koska sen ekosysteemi on jäänne jääkauden aikaisesta sisämerestä. Itämeren merkitys, niin kaupankäynnille kuin myös sivistyksenkin leviämiselle tänne pohjolaan, jätetään yleensä aika vähälle huomiolle.

Seuraavaksi dokumentissa käsitellään haaksirikkoja, tiesittekö että noin 5% prosentti maailman merirahdista on hävinnyt haaksirikkojen mukana merenpohjaan.

Dokumentissa käsitellään laivojen kehitystä alkaen 1500-luvulta aina 1940-luvulle asti. Esille nostetaan esimerkiksi Suomen saaristolaivasto 1700-luvulla ja höyrykoneiden aiheuttama murros laivan varustamisessa ensimmäisen maailmansodan aikoihin.

Erittäin mielenkiintoinen ja täyteen pakattu 51 minuuttia. Vedenalainen kuvaus on huippuluokkaa ja aina välillä melkein unohtaa kuunnella kertojaääntä, kun samalla ihailee mereneläviä ja hylkyjä. Eräänlaisena ekstrana levyllä on myös ”Kadonneiden hylkyjen metsästäjät”, 27 minuutin pituinen ”making of” dokumentti ”Hylyt”- dokumenttisarjan teosta sekä ”Vrouw Maria – materiaalia vuoden 2002 sukelluksesta” (4min 24s.)

DVD:ltä löytyy suomenkielisen ääniraidan lisäksi vain ruotsinkielinen tekstitys, mikä on harmi sinällään, koska tämä olisi täysin vientikelpoista ulkomaan markkinoillekin. DVD siirron jälki on korkealaatuinen.

Mika Peltola for Smackthejack

photos copyright by MRP Matila Röhr Productions