STOP THE PRESS!

Nick Cave and the Bad Seeds – One More Time with Feeling

One More Time With FeelingOhjaus: Andrew Dominik
Pääosassa: Nick Cave and the Bad Seeds
Arvio: 5/5

80-luvun puolessavälissä toimintansa aloittanut australialaislähtöinen ”vaihtoehtoista rockia” soittava Nick Cave and the Bad Seeds julkaisi juuri uuden levyn ”Skeleton Tree”, joka on heidän kuudestoista albuminsa. Caven 15-vuotiaan pojan Arthurin traaginen kuolema heinäkuussa 2015 sai miehen pään kääntymään ja hän pyysi ystäväänsä, elokuvaohjaaja Andrew Dominikia tekemään dokumenttia uuden levyn äänityksistä. Samalla hän saisi mahdollisuuden puhua mm. elämästään, pojan kuolemasta ja luomiskyvyn vaurioitumisesta. Lisäksi katsojat pääsevät kuulemaan studiolivenä uutuuslevyn kappaleita.

Tämä parituntinen musiikkidokumentti on pääosin mustavalkoinen ymmärrettävistä syistä. Se, mitä katsojat saavat kuulla, on melko ’raadollista’ tarinaa kulttirokkarin elämästä. Siinä ei kaunistella asioita, mutta pojan kuolemaa toki käsitellään varovaisemmin. Tunteikkaimman puheenvuoron pojasta esittää vaimo Susie, joka on purskahtamaisillaan itkuun esitellessään Arthurin lapsena tekemää taulua. Vieressä istuva rokkari on silminnähden liikuttunut ja kivikasvomaisesti pyrkii pidättelmään itkuaan. Aivan totinen tämä dokumentti ei ole, sillä studiossa huumorin kukka kukkii ja Caven vaimon ja Earl-pojan vierailut paikan päälle tuovat myös sopivasti lämpöä. Lisäksi Caven kirjoittamat ja tulkitsemat runot tuovat kuviin lisää syvyttä ja tunteikkuutta.

Usein tällaiset dokumentit, jotka julkaistaan hieman ennen artistin uuden levyn julkaisua, ovat melkolailla markkinoimassa uutta julkaisua. Tämä poikkeaa niistä, sillä ”One More Time with Feeling” on enemmän kuin pelkkä levyn pr-elokuva. Se antaa poikkeuksellisen intiimin kuvan rokkarista isänä, miehenä ja muusikkona. En muista, kuinka moni artisti näin avoimesti olisi itsestään kameralle avautunut varsinkin traagisen tapauksen jälkeen, mutta Caven kivikasvomainen, tunteikas tapa kertoa elämästään tuo katsojalle taatusti tipan linssiin. Erittäin suuri ja lämmin suositteluni, sillä näin hienoa tämän tyylin dokumenttia ei usein nähdä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Iconoclast / Pulse Films, 2016

Traileri: