STOP THE PRESS!

Puolalaisen Tatiana Misijukin taidetta Valamossa

Valamon luostarissa nähdään 11.9.-15.11. puolalaisen taiteilijan Tatiana Misijukin taidemyyntinäyttely. Misijuk on valmistunut Białystokin teknillisen korkeakoulun arkkitehtilinjalta ja Varsovan kuvataideakatemian sisustusarkkitehtilinjalta, josta hän vuonna 2002 sai tohtorin arvon. Vuodesta 1999 hän on työskennellyt Białystokin teknillisessä korkeakoulussa. Hänen erityistaitojaan ovat sisustussuunnittelu, kuvataide, teollinen muotoilu ja näyttelysuunnittelu. Misijukin töitä on ollut aiemmin esillä mm. Lahdessa sekä Puolassa ja Saksassa.

Toukokuussa Valamossa avattu museotasoinen myyntinäyttely Via Finlandia on kerännyt ensimmäisen neljän kuukauden aikana jo 13 000 kävijää. Näyttely on avoinna 17.5.2017 saakka, joten vierailijoita on odotettavissa vielä runsain määrin. Via Finlandian teokset ajoittuvat 1800–1970-luvuille. Mukana on töitä suomalaisilta kultakauden mestareilta, kuten Gallen-Kallela, Edelfelt, Wiik, Thesleff, Sallinen, Aaltonen ja Nelimarkka. Esillä on myös ulkomaalaisten taiteilijoiden grafiikkaa, niminä mm. Picasso, Matisse, Dalí ja Miró.

Valamossa on viimeisimpien vuosien aikana nähty useita suuren yleisön tavoittaneita näyttelyitä. Muun muassa edellistalven kansainvälisien huipputaiteilijoiden kristillisaiheisia töitä esitellyt Mestarin jälki II keräsi yli 15 000 kävijää.