STOP THE PRESS!

Assetto Corsa

Assetto CorsaTekijä: Kunos Simulazioni
Julkaisija: 505 Games
Arvosana: 4/5

Olen kuullut sanat ”Assetto Corsa” usein, kun puhutaan PC:iden autosimulaattoreista. Koska autopelien suhteen olen vahvasti enemmän siellä arcademaisten sunnuntaiajelujen kaistalla, ei ajatus Assetton konsoliversion hankkimisesta ollut missään vaiheessa tehtävälistallani. Pieni kokeilu kuitenkin vakuutti, että pätevästi tehty peli on kyseessä – ja pidempi testi siitä, että kyllä, minun kannattaa pysyä siellä Forzien ja OutRunien maisemissa, eikä ruveta potkimaan isojen poikien renkaita.

Se ei ole kuitenkaan yleensä auton moottorin vika, jos kuski ei saa kulkupeliä pysymään tiellä. Assetto Corsa tarjoaa kyllä täysilaidallisen vaikeustason säätöjä ja tekoälyn helpotuksia, mutta siitä huolimatta minun piti useimmissa kisoissa tehdä heti lähtöviivoilla päätös, että yritänkö pysyä muiden kilpailijoiden perässä – vai tyydynkö siihen, että yritän pysyä tiellä. Vauhdin tuntu AC:ssa on kohdallaan ja lasermittauksella mallinnetut radat täristävät mukavan realistisesti ohjainkapulaakin, kun mittarissa on 250 km/h. Rattiohjaimellahan tätä pitäisi toki oikeasti pelata.

Teknisessä toteutuksessa naputtamista löytyy lähinnä hurjan pitkissä latausajoissa, varsinkin uudelle radalle siirryttäessä. Autot ovat komean näköisiä sekä kuuloisia ja radat vilistävät komealla vauhdilla, vaikkei niiden reunoilla ihan hirveästi maisemaa olekaan. Pelin käyttöliittymätkin ovat kohtuullisen mukavia käyttää, vaikkakin vähän perustasoa. Assetto Corsan valikoimista löytyy noin 90 autoa ja parikymmentä rataa, mikä ei ole kummoinen määrä moneen muuhun autopeliin verrattuna. Eipä pelin tekijöiden, Kunos Simulazionin, tosin sillä tarvitse leveilläkään, sillä Assetto Corsan ykkösase on hiottu ajotuntuma – ja se on näppituntuman perusteella kohdillaan.

Assetto Corsa ei minun kirjoissani suoraan haasta maalilinjalla konsoliautoiluiden jättiläisiä Forzaa tai Gran Turismoa, vaan antaa niille pätevän, vähän erilaisen ja asfaltinkarhean vaihtoehdon. Varsinkin, kun seuraavaa Gran Turismoa siirrettiin taas eteenpäin. Kierrosaikoja hinkkaaville, kunnon ratti/poljin-yhdistelmän konsolilleen omistaville rata-autofanaatikoille AC on todennäköisesti tämän hetken ykkösvalinta.

Aulis Stellan for smackthejack

Kuva © 505 Games