STOP THE PRESS!

Praedor – menestyneestä roolipelistä sarjakuviksi ja romaaniksi

Helsinkiläinen sarjakuvantekijä ja kuvittaja Petri Hiltunen oli 17-vuotias alkaessaan suunnitella praedoreita ja Jaconian valtakuntaa Robert A. Howardin ja Michael Moorcokin tarinoiden innoittamana. Hän piirsi aiheesta ensin sarjakuvia, jotka innoittivat muita fantasian ystäviä. Ville Vuorela on yksi tunnetuimpia suomalaisia pelisuunnittelijoita ja roolipelikirjailijoita. Hiltusen ja Vuorelan kehittelytyön tuloksena syntyi Praedor-peli (2000), yksi suosituimmista kotimaisista roolipeleistä, joka julkaistiin Vuorelan yrityksen Burger Gamesin kautta. Vuorela on kirjoittanut yli 20 pelin ohella Pelintekijän käsikirjan sekä kolme romaania, joista yksi on Praedor-novellikokoelma Vanha koira (Jalava 2004). Tänä syksynä molemmilta tekijöiltä ilmestyy samanaikaisesti Praedor-uutuudet: Taivaan suuri susi on Hiltusen kauan odotettu paluu lyhyistä Praedor-tarinoista tuttujen hahmojen pariin, Vuorelan Käärmetanssija on ensimmäinen Praedor-romaani.

Praedor-tarinat sijoittuvat Jaconiaan, alueelle joka on jäänyt keskelle kirouksen tuhoaman muinaisen superkulttuurin raunioita. Velhokuninkaiden kuoltua ei ole hengissä ketään, joka olisi koskaan nähnyt toisenlaista maailmaa. Praedorit ovat rohkeita seikkailijoita, legendaarisia sankareita mutta moraaliltaan kirjavia. He ovat taitavampia kuin palkkasoturit yleensä ja kelpaavat hyvin salamurhaajiksi, varkaiksi, henkivartijoiksi tai melkeinpä mihin tahansa missä kaivataan terävää älyä ja miekkaa. Praedorit tekevät aarteenetsintäretkiä Borvariaan, hirviöiden kansoittamaan rauniokaupunkiin, joka ympäröi koko tunnettua maailmaa.  

Petri Hiltusen (s. 1967) Praedor-sarjakuvassa Taivaan suuri susi Jaconian pitkään jatkunut rauha järkkyy, kun kuningas Kadir johdattaa verenhimoiset vuoristolaisensa alavien maiden uinuvien valtakuntien kimppuun. Joukoilleen Kadir on lihaksi tullut sodanjumalan inkarnaatio, Taivaan Suuri Susi. Farrignian kuningattaren Liala Madan kootessa epätoivoisesti pohjoisen joukkoja yhteiseen puolustusrintamaan, näkee metsäläisten tuore kuningas Miran mahdollisuuden liittoutua hyökkääjien kanssa. Vastentahtoinen soturi Ferron löytää itsensä tapahtumien keskiöstä. Praedor ei haluaisi osallistua muiden kahinoihin, mutta miten Ferron voisi pysyä puolueettomana keskellä palavaa maailmaa?

Ville Vuorelan (s. 1973) Praedor-romaani Käärmetanssija on rankkaotteinen mutta humoristinen seikkailuromaani, joka sijoittuu Jaconian maisemiin. Kuolema on jatkuvasti lähellä, eikä sekään pysäytä mustan magian hallitsevia vihollisia. Prinsessa Nejah myy nimensä, menneisyytensä ja kasvonsa. Entisestä aatelisneidosta tulee katutanssija, varas, vakooja ja lopulta koko valtakuntaa ravistelevan verisen salaliiton avain. Käärmetanssin askeleet vievät hänet Galthin slummeista aina Borvarian varjoihin asti.

Praedor-teokset Taivaan suuri susi ja Käämetanssija julkistetaan Fantasiapelit-liikkeessä (Kaivopiha, Helsinki) keskiviikkona 14.9. klo 17.00–20.00. Petri Hiltunen ja Ville Vuorela kertovat teostensa synnystä ja tulevista Praedor-hankkeista sekä signeeraavat.

 

Petri Hiltunen

Praedor – Taivaan suuri susi

ISBN 978-952-270-286-9

112 sivua. Arktinen Banaani 2016.

 

Ville Vuorela

Praedor – Käärmetanssija

ISBN 978-952-270-287-6

453 sivua. Arktinen Banaani 2016.