STOP THE PRESS!

Ajankohtainen Kuin ensimmäistä päivää tuo näyttämölle elämänmakua ja lämpöä

Mitä toivoisit itsellesi ja läheisillesi? Että sitten joskus olisi joku hyvä katse, joku lämmin käsi saattamassa?

Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskauden avaava ensi-ilta nähdään perjantaina 16.9. suurella näyttämöllä. Iiris Rannion ohjaama tragikomedia Kuin ensimmäistä päivää kertoo Lepolan hoitokodin arjesta. Se kuvaa inhimillisesti, elämänmakuisesti ja reippaalla huumorilla hoitokodin kovenevia tehokkuusvaatimuksia, pätkätöitä ja resurssipulaa.

– Näytelmässä on värikäs henkilögalleria, osuvaa dialogia ja mitä ajankohtaisin aihe. Esiin nousee asioita, joita etsin jokaisesta näytelmästä: elämänmakua ja lämpöä. Mikä tärkeintä, teos puhuu hiljaisten ja kilttien ihmisten puolesta, antaa äänen heille, jotka eivät helposti saa ääntään kuuluviin. Olen iloinen siitä että kerrankin näytelmän näkökulmahenkilönä on tunnollinen ja ahkera keski-ikäinen nainen, kuvailee Rannio.

Näytelmän päähenkilö on perushoitaja Ritva (Marja-Liisa Ketola), joka on koko ikänsä pitänyt huolta toisista ihmisistä. Mitä kiireisemmiksi olosuhteet käyvät, sitä useammin asiat kaatuvat Ritvan niskaan. Mutta vaikka työntekijöiden jaksaminen on lujilla, välittyy hoitajien ja asukkaiden kohtaamisista kuitenkin kunnioitus, ystävyys ja huolenpito.

Näytelmän lavastus on erittäin kokeneen Samuli Hallan ensimmäinen Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Puvustuksen on suunnitellut Päivi Hanttu-Lindström. Näytelmässä on mukana lähes koko näyttelijäkunta sekä 5-vuotiasta tyttöä esittävä avustaja.

Anna Krogeruksen kirjoittama näytelmä Kuin ensimmäistä päivää kantaesitettiin Kajaanin kaupunginteatterissa joulukuussa 2007 ja vuonna 2009 se sai Savonia-kirjallisuuspalkinnon. Kuin ensimmäistä päivää on ensimmäinen palkittu näytelmäteksti Savonia-palkinnon 30-vuotisessa historiassa.

– Teksti tarttuu erääseen nykypäivän kipeimmistä ongelmista, vanhusten hoidon heikkenemiseen. Se näyttää konkreettisesti, kuinka ylhäällä tehdyt linjanvedot vaikuttavat ruohonjuuritasolla, Rannio kertoo.

Anna Krogerus (s.1974) on Teatterikorkeakoulusta vuonna 2002 valmistunut näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Krogerus on kirjoittanut monia rakastettuja ja paljon esitettyjä näytelmiä sekä aikuisille että lapsille ja nuorille. Krogeruksen tunnetuimpia näytelmiä ovat Rakkaudesta minuun, Kuin ensimmäistä päivää ja Heikko esitys!. Hänen näytelmiään on käännetty useille kielille ja esitetty myös kotimaan ulkopuolella.