STOP THE PRESS!

Charles Dutoit johtaa Royal Philharmonic Orchestraa harvinaisella yhteisvierailulla Tampereella

Maailman kysytyimpiin orkesterinjohtajiin kuuluva Charles Dutoit, 80, saapuu vuosikymmenten tauon jälkeen Suomeen. Maestro nähdään 26.9. Tampere-talossa, jossa 70-vuotisjuhlavuottaan viettävä Royal Philharmonic Orchestra (RPO) soittaa maailmankiertueensa ainoan Suomen-konsertin. Ohjelmistossa ovat klassikkoteokset Mendelssohninlta, Mozartilta ja Brahmsilta. Konserttiin on vielä jonkin verran lippuja jäljellä.

Lähes sadan soittajan voimin Lontoosta Tampereelle saapuva huippuorkesteri ei ole tiettävästi esiintynyt aikaisemmin Suomessa näin laajalla kokoonpanolla. Myös Charles Dutoit’n edellisestä vierailusta on vierähtänyt vuosikymmeniä. Hän on johtanut Helsingin kaupunginorkesteria vuonna 1983 sekä kolmesti 1970-luvun lopulla.

RPO:n 70-vuotisjuhlavuoden lisäksi on muitakin syitä juhlaan. Dutoit on toiminut vuodesta 2009 RPO:n taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina, mutta orkesteria hän johti ensimmäisen kerran jo 50 vuotta sitten toukokuussa 1966. Lokakuussa vietetään lisäksi virallisesti hänen 80-vuotissyntymäpäiväänsä.

Sveitsissä syntynyt kapellimestarisuuruus on johtanut merkittäviä orkestereita ympäri maailmaa. Hänet tunnetaan mm. jo 30 vuotta kestäneestä tiivistä yhteistyötä Philadelphian orkesterin kanssa. Lukuisia palkintoja ja tunnustuksia saanut Dutoit johtaa säännöllisesti muitakin Yhdysvaltain huippuorkestereita (Chicago, Boston, New York, Los Angeles). Lisäksi hän toimi yli 25 vuoden ajan Montrealin sinfoniaorkesterin taiteellisena johtajana.

RPO on yksi Lontoon viidestä suuresta sinfoniaorkesterista. Dutoit arvostaa erityisesti sen monipuolisuutta ja joustavuutta.

‒ Orkesteri pystyy soittamaan niin klassista, jazzia kuin elokuvamusiikkiakin. Joustavuus on nykyään tärkeä edellytys minkä tahansa orkesterin menestykselle, Dutoit sanoo.

RPO:n virallinen 70-vuotisjuhlakonsertti on 19. syyskuuta Royal Albert Hallissa Lontoossa vain viikko ennen Tampere-talon esiintymistä. RPO:n konserttimestari Duncan Riddell arvostaa Dutoit’n periksiantamattomuutta.

‒ Hän ei luovuta ennen kuin saa orkesterin soittamaan juuri haluamallaan tavalla. On suuri kunnia saada työskennellä Dutoit’n kanssa. Hänellä on musiikista valtava tietämys ja kokemus, Riddell kertoo.

Ohjelmistossa rakastetuimpia klassikoita 

Orkesterivierailun ohjelmisto on täydentynyt konsertti-illan aloittavalla Felix Mendelssohnin Hebridit-alkusoitolla. Lisäksi kuullaan W. A. Mozartin sinfonia nro 39 sekä Johannes Brahmsin ensimmäinen sinfonia.

RPO vierailee 70-vuotisjuhlakiertueellaan mm. Montreaux’n ja Granadan festivaaleilla sekä Keski-Euroopassa ja Kauko-Idässä, mm. Etelä-Koreassa ja Japanissa. Lisäksi se on tehnyt jo alkuvuodesta mittavan 16 konsertin kiertueen Yhdysvalloissa.

Orkesterin suojelijana toimii Britannian kuningasperheen jäsen, Yorkin herttua prinssi Andrew. Sir Thomas Beechamin vuonna 1946 perustamaa RPO:ta ovat johtaneet aikaisemmin mm. Rudolf Kempe, André Previn, Vladimir Ashkenazy, Yuri Temirkanov ja Daniele Gatti.

Tampere-talon konserttiin on vielä jonkin verran lippuja jäljellä. Konsertti jatkaa talon kansainvälisten orkesterivierailujen sarjaa. Isossa salissa ovat esiintyneet aikaisemmin Armenian filharmonikot ja kapellimestari Eduard Topchjan (2015), Israelin filharmonikot ja kapellimestari Zubin Mehta (2014) sekä Lontoon sinfoniaorkesteri ja kapellimestari Daniel Harding (2014).

Ma 26.9.2016 klo 19.30 Tampere-talon Iso sali
Royal Philharmonic Orchestra & Charles Dutoit