STOP THE PRESS!

Kuka mahdollistaa mielenterveysomaisen hengähdystauon?

FinFamin kampanjafilmi kertoo mielenterveysomaisen arjen karuudesta klassikkohitin säestämänä.

Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami on toteuttanut puhuttelevan The Runner -filmin, jolla halutaan alleviivata omaishoitajien arjen vaativuutta ja sitovuutta. Filmi saa ensiesityksensä 15.9. alkavalla Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla. The Runner -filmi on merkittävässä roolissa FinFamin syksyn kampanjassa.

Filmillään FinFami haluaa muistuttaa, että jokainen ihminen tarvitsee tauon, myös omaishoitaja. Kun perheenjäsen sairastuu henkisesti, myös läheisten elämä muuttuu monin tavoin. Suomessa yli 400 000 ihmistä hoivaa ja huolehtii läheisestään, joka kärsii psyykkisisistä ongelmista.

Mielenterveysomaiset käyvät läpi monia eri tunteita; pelkoa, surua, syyllisyyttä ja ahdistusta. Usein vastuut perheen sisällä on jaettava uudelleen. Tämä vaikeuttaa omaisen työtä ja seurauksena on usein taloudellisia ongelmia, stressiä ja uupumusta. Yhteiskunta ei tarjoa riittävästi tukea mielenterveysomaisille ja he tuntevat olonsa eristetyksi ja yksinäiseksi. Monesti hoitajana joutuu toimimaan myös lapsi tai nuori.

”Valtaosa omaishoitajista, jotka hoivaavat psyykkisesti sairastunutta läheistään, tekevät arvokasta työtä ilman vapaapäiviä tai taloudellista tukea. Vain 3 prosenttia on oikeutettuja omaishoidon tukeen ja tukipalveluihin. FinFamin tavoitteena on kampanjafilmin kautta kääntää huomio tärkeään ja raskaaseen omaishoitoon sekä sen tukemiseen ja arvostukseen”, kertoo FinFamin toiminnanjohtaja Pia Hytönen.

Videon suunnittelusta ovat vastanneet Havas Helsinki ja Cocoa Mediaproductions. FinFami, Havas ja Cocoa ovat kiitollisia mahdollisuudesta käyttää filmillä uutta sovitusversiota artisti Ville Virtasen, alias Daruden, Sandstorm-tranceklassikosta. Erityiskiitos kuuluu myös Suomen Hamsteriyhdistys ry:lle ja Jeppis-hamsterille.

Katso The Runner -filmi suomeksi: https://youtu.be/kv94SBpR1t8
Katso The Runner -filmi englanniksi: https://youtu.be/rUX_Qcxl3Ek