STOP THE PRESS!

Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus

Taavi Vartia
Tuotanto: Marko Röhr
Pääosissa:  Allu Tuppurainen, Linnéa Röhr,  Alina Tomnikov,  Amos Brotherus,  Turkka Mastomäki, Krista Kosonen, Iina Kuustonen, Kai Lehtinen, Jari Kotilainen
Arvio: 4/5

Edellisen elokuvan tapahtumien jälkeen Röllistä ja Juurakko-tytöstä on tullut mitä parhaimmat kaverrukset. Höpöteltyään he ovat huomanneet omaavansa samanlaisen taustan: molemmat on tiputettu pienessä nyytissä taivaalta. Kumpikaan ei oikein tiedä, mistä he ovat tulleet ja minne olivat alunperin matkalla. Eräänä päivänä he saavat kuulla ällistyttävän tarinan kaukaisesta paikasta, jota kutsutaan Kaikkien Aikojen Aluksi. Rölli ja Juurakko päättävät ottaa selvää, mikä tuo paikka oikeastaan on.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Taavi Vartia aloitti oman ”Rölli-uransa” edellisellä elokuvalla, Rölli ja kultainen avain. Siinä esiteltiin paljon uusia henkilöhahmoja, joita nähdään myös tässä elokuvassa. Siksi tätä voikin hyvällä syyllä pitää niin sanotusti itsenäisenä jatko-osana uudella tarinalla ryyditettynä. Rölli-elokuvien viehättävyys on niiden sopiva rosoisuus koko perheelle sopivaan tarinankerrontaan ja komeaan visuaaliseen näyttävyyteen yhdistettynä. Samalla linjalla jatketaan tässäkin elokuvassa. Uutta on kuitenkin se, että tarinaan on saatu lisättyä kunnolla seikkailuelokuvan meininkiä, jota jonkin verran on aiemmissakin Rölli-jutuissa ollut, mutta ei tässä mittakaavassa. Vartia ei kuitenkaan paisuttele tarinaa sellaiseksi, että näille elokuville ominainen pienuuden ihanuus häviäisi, vaan onnistuu tekemään pienen suuren seikkailuelokuvan.

Täytyy nostaa reilusti hattua Allu Tuppuraiselle siitä, että mies vuosikymmenien jälkeen jaksaa yhä vetää roolivaatteensa ja maskinsa päälle ja esittää hyvällä vedolla luomaansa hirmua. Siinä missä miehelle on tullut itsellään ikää, niin sopuisasti se on siirtynyt myös Rölli-hahmoon. Enää sellaista kiukkuista särmää ole, mutta elämänviisautta kuitenkin rutkasti enemmän. Edellisessä elokuvassa ensiesiintymisensä tehnyt Linnéa Röhr Juurakko-tyttönä on todella hurmaava näky. Hän suorastaan nauttii roolistaan ja se näkyy katsojille saakka. Digitaalisista tehosteista voisi kyynikko sanoa, että onpas merkillisen karut tehosteet, mutta satuihminen toteaisi, että tämä onkin satumainen elokuva, eikä jurriparkkiviisikymmentä. Joten Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus on kelpoa viihdettä niin lapsille kuin vanhemmille Rölli-faneille.

Lisämateriaalina tarjolla making of -dokumentti, haastatteluja ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nordisk Film, 2017

Traileri: