STOP THE PRESS!

Tyttö nimeltä Varpu

Ohjaus ja käsikirjoitus: Selma Vilhunen
Tuotanto: Kai Nordberg, Kaarle Aho
Näyttelijät: Paula Vesala, Linnea Skog, Lauri Maijala, Santtu Karvonen, Outi Mäenpää, Antti Luusuaniemi, Niina Sillanpää

Arvio: 5/5

Varpu (Linnea Skog) on kaksitoistavuotias tyttö, joka on aikuistumisen kynnyksellä. Kääntäjänä työskentelevä äiti (Paula Vesala) elää ikuista nuoruutta, eikä millään aio kasvaa isoksi. Varpulle tulee mitta täyteen, kun hänen ratsastuskaverinsa virnuilevat tämän autokoulussa jatkuvasti reputtavalle äidille ja kadoksissa olevalle näyttelijäisälle. Saatuaan selville, että hänen isänsä saattaisi asua Oulussa, hän päättää eräänä iltana napata kaverinsa auton ja ajaa kohti pohjoista. Tämä reissu tulee mullistamaan sekä tyttären että äidin elämän lopullisesti.

Pari vuotta sitten lyhytelokuvallaan ”Pitääkö mun kaikki tehdä” Oscar-ehdokkaana ollut Selma Vilhunen tekee debyyttinsä pidemmän näytelmäelokuvan puolella. Vilhusen käsikirjoittama ja ohjaama Tyttö nimeltä Varpu on tarina nuoresta tytöstä, joka pyrkii löytämään itseään omien vanhempiensa kautta. Siinä missä se on tytön kasvutarina, niin sitä se on myös hänen äidilleen. Hän joutuu käsittelemään joitain menneisyyden asioita päästäkseen elämässä eteenpäin. Tarina kulkee sujuvasti eteenpäin ilman alleviivauksia tai teeskentelyjä. Varsinkin Varpua esittävä Skog on elokuvan suurin helmi, sillä ikäisekseen hän kannattelee tarinaa vahvasti. Hänen rinnallaan Paula Vesala tekee erinomaista työtä äitinä, sillä hän pystyy hyvin muuntautumaan sulkeutuneesta naisesta elämästään rohkeasti kiinni tarttuvaksi naiseksi. Lisäpointsit haluan antaa myös teatteriohjaajana tunnetulle Lauri Maijalalle, joka tekee järisyttävän järkyttävän roolisuorituksen isän roolissa. Kun kaikki hienot palaset ovat paikallaan, on syytä antaa tälle elokuvalle se maaginen viisi tähteä.

Lisämateriaalina tarjolla kolme lyhyttä dokumenttia ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Atlantic Film, 2017

Traileri: