STOP THE PRESS!

The Magnificent Seven

Antoine Fuqua
Richard Wenk, Nic Pizzolatto, perustuu Akira Kurosawan, Shinobu Hashimoton ja Hideo Ogunin käsikirjoitukseen
Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Lee Byung-hun, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Peter Sarsgaard, Haley Bennett, Matt Bomer
Arvio: 3,5/5

Ensin oli Akira Kurosawa ja Seitsemän samuraita vuonna 1954. Siitä tehtiin länsimaiseen asuun soljuvampi versio The Magnificent Seven, ohjaajana John Sturges ja pääosassaan Yul Brunner. Suomenkielinenkin nimi löytyy, se on 7 rohkeata miestä. Elokuva sai aikanaan myös TV-sarjakäsittelyn. Klassikkomatskua. Nyt astialle palaa aikanaan Training Dayllaan läpimurtonsa tehnyt 50-vuotias Antoine Fuqua. Edellisten versioiden näkemisestä on kuulkaa tämän kirjoittajalla aikaa aivan rutosti, joten pöytä on puhdas.

Homman nimi tässä modernissa, vaikkakaan ei mitenkään päätä pahkaa modernisoidussa länkkärissä on se, että kaivosmoguli Bogue terrorisoi pientä kylää, joka sattuu sijaitsemaan kultasuonen päällä. Kellan kiilto silmissään mies tapattaa sumeilematta kaikki, jotka tohtivat astua hänen ja rikastumisensa väliin. Mutta kyläläiset eivät luovuta vaan saavat apua palkkatappaja Sam Chisolmilta. Tämä vähän ’tuntee tyyppejä’, joista voisi olla apua kun Daavidin taisto kapitalisti-Goljatia vastaan saa yhä verisempiä piirteitä.

Fuqualla on oiva kyky saada katsoja heti mukaan kiivastempoiseen jännitykseen. Ongelmaksi muodostuu vain se, että elokuva ei ihan pysy kasassa loppuun saakka. Septetin kasaan kokoaminen on oikeastaan elokuvan parasta antia ja sen jälkeen jännitteessä tapahtuu merkittävä notkahdus. Osittain se johtuu tietysti siitä, että katsoja tietää mitä tuleman pitää. Se, kuka seits…hmm, oikeastaan siis kahdeksikosta on se lopullinen pelin ratkaisija, on kaikille täysin selvää jo alkumetreillä.

Parhaimmillaan elokuva on kiivaan äänityöskentelyn ja tarkan kuvauksensa osilta. Fuquan luottokuvaaja Mauro Fiore antaa kameran liukua havaintojeni mukaan joka ainoassa elokuvan lukuisista otoksista ja se luo katsojalle tekemisen ja vauhdin illuusion. Myös taistelujen kuvakulmat ovat useasti tyylikkäät. Näyttelijät ovat ykkösluokkaa, suurnimet Denzel Washington ja Ethan Hawke tosin tyytyvät tällä kertaa aika konservatiiviseen tulkintaan, mikä jättää hyvin tilaa vaikkapa Vincent d’Onofrion hauskalle inisevälle karhumiehelle, joka toisaalta siteeraa Raamattua ja toisaalta keräilee päänahkoja. Myös Peter Sarsgaard leffan ylivoimaisena pahiksena on vakuuttava – tosin hänen ilmaisussaan on havaittavissa melkoisia Gary Oldman– viboja. No, hyviltä on helppo kopioida.

Elokuvaa ei onneksi ole lähdetty peilaamaan liiaksi nykyaikaan vaan epookkitunnelma on vahvasti läsnä. Ratkaisu toimii. Fuqua on osannut rakentaa alkuperäistä kunnioittavan, viihdyttävän elokuvan, jossa tietysti herkimpiä hirvittää valtaisa kalman määrä. Väkivalta toki on tässä kontekstissa perusteltua mutta ehkäpä vähempikin kalistelu olisi riittänyt. Magnificent Sevenin parissa yhtäkaikki viihtyy pari tuntia, on sitten nähnyt aiemmat versiot teemasta tahi ei.

Lisämateriaalina Directing the Seven, Rogue Bogue, The Seven, Magnificent Music, Vengeance Mode, Deleted Scenes, Gunslingers, The Taking of Rose Creek

Renek for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Metro-Goldwyn-Mayer Home Entertainment LLC, 2017

Traileri: