STOP THE PRESS!

Snowden

Ohjaus: Oliver Stone
Käsikirjoitus: Kieran Fitzgerald, Oliver Stone, perustuen Luke Hardingin ”The Snowden Files” ja Anatoly Kucherenan ”Time of the Octopus” -kirjoihin
Tuotanto: Moritz Borman, Eric Kopeloff, Philip Schulz-Deyle, Fernando Sulichin
Näyttelijät: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Scott Eastwood, Logan Marshall-Green, Timothy Olyphant, Ben Schnetzer, LaKeith Lee Stanfield, Rhys Ifans, Nicolas Cage
Arvio: 3/5

On vuosi 2013 ja tapahtumapaikkana hongkongilainen hotelli. Paikalla ovat CIA:lle, DIA:lle ja NSA:lle työskennellyt Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt), Guardianin toimittajat Glenn Greenwald (Zachary Quinto) ja Ewen MacAskill (Tom Wilkinson), sekä dokumentaristi Laura Poitras (Melissa Leo). Alkuosuuden jälkeen siirrytään vuoteen 2004, jolloin Snowden loukkaa jalkansa sen verran pahasti, että sotilasuralle voi sanoa hyvästit. Hän päättää kuitenkin palvella kotimaatansa ja hakeutuu CIA:n palvelukseen. Koulutuksesta vastaava Corbin O’Brian (Rhys Ifans) ottaa lahjakkaan tyypin suojelukseensa ja auttaa häntä etenemään urallaan. Kun Snowdenille selviää pikku hiljaa, että tiedustelutoiminta ei olekaan vain ulkomaisten ’vihollisten’ vakoilua, vaan sitä harrastetaan myös omia kansalaisia kohtaan, on soppa valmiina.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Oliver Stone tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista elokuvista. Platoon – nuoret sotilaat, Wall Street – rahan ja vallan katu, JFK – avoin tapaus ja Syntyneet tappajiksi ovat esimerkkejä miehen kritiikistä maansa toimintaa kohtaan. Tuorein elokuva Snowden tuo esiin aivan toisenlaisen näkökannan amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Mitä kaikkea se isoveli on ehtinyt touhuamaan ja kenen hyödyksi? Stone nostaa aseteollisuuden yhdeksi urkinnan hyötyjäksi, sillä onhan kyseinen teollisuuden ala yksi maailman suurimmista. Elokuva on lähinnä kuvaus miehestä nimeltään Snowden, joka sattuu työskentelemään vähän omituisissa työpaikoissa, jotka tavalla tai toisella urkkivat jopa tavallisen ihmisen asioita. Gordon-Levitt on roolissaan yllättävän hyvä ja ehkä hivenen persoonallisempi kuin Snowden itse. The Divergent -elokuvasarjasta tunnetuksi tullut Shailene Woodley on roolissaan todella ihastuttava ja sopii erinomaisesti täydentämään Gordon-Levittin nörttimäistä hahmoa. Shown tosin melkein varastaa O’Briania esittävä Ifans, joka tekee hahmostaan suorastaan pelottavan vaarallisen tyypin, jollaista ei olisi kiva tavata. Kyllä Stone osaa nämä hyvin, mutta miehen aiempiin elokuviin verrattuna se kovin kärki jää käyttämättä. Lieneekö ”Ollista” tullut vanhemmiten pikkaisen pehmeämpi tarinankertoja.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. making of -dokumentti, poistettuja kohtauksia, ohjaajan kommenttiraita, Stone haastattelee Snowdenia Moskovassa ja elokuvan Q&A -tilaisuus.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Scanbox, 2016

Traileri: