STOP THE PRESS!

Hymyilevälle miehelle pääpalkinto merkittävällä elokuvaajien festivaalilla

Hymyilevä miesKuvaaja J-P Passi on voittanut Hymyilevä mies -elokuvalla pääpalkinnon International Cinematographers’ Film Festival Manaki Brothers -festivaalilla Bitolassa, Makedoniassa. Nyt 37. kertaa järjestetty festivaali on yksi arvostetuimmista elokuvaajien festivaaleista maailmalla.

Festivaalin Golden Camera 300 -pääpalkinnosta kisasi yhteensä 14 korkeatasoista elokuvaa. Juho Kuosmasen ohjaaman Hymyilevän miehen lisäksi ehdolla pääpalkinnon saajaksi olivat mm. Cannesissa parhaasta ohjauksesta palkittu Christian Mungiun Graduation, Nicolas Winding Refnin The Neon Demon ja Maren Aden Toni Erdmann.

Palkinnon luovutti Passille myöhään eilen illalla pidetyssä palkintojenjakotilaisuudessa kreikkalainen kuvaaja Phedon Papamichael, joka on kuvannut elokuvia mm. Wim Wendersille, Alexander Paynelle ja George Clooneylle, ja saanut Oscar-ehdokkuuden Paynen ohjaamasta Nebraska-elokuvasta. Papamichaelin luotsaaman tuomariston lausunnossa sanotaan, että ”Hymyilevä mies luo aidon ja lyyrisen tunnelman, joka ympäröi yleisön tallentaen ajan hengen ja päähenkilön ainutkertaisen kokemuksen.”

Hymyilevä mies on Passin ensimmäinen pitkän näytelmäelokuvan kuvaustyö. Passi on kuvannut lukuisia dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä tv-sarjoja, mm. Jukka Kärkkäisen Kansakunnan olohuone ja Näin unta elämästä sekä Juho Kuosmasen Taulukauppiaat ja Kaupunkilaisia. Kuvaamisen lisäksi hän on myös ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvia, mm. Kovasikajuttu yhdessä Jukka Kärkkäisen kanssa ja Ajomies yhdessä Jarkko T. Laineen kanssa.

Hymyilevä mies Oscar-kisaan palkintosuosikkina myös kuvauksen sarjassa

J-P Passin mustavalkoinen kuvaus on ehtinyt saada tunnustusta jo Yhdysvalloissakin. Alan arvostetuimpiin kuuluva Yhdysvaltalainen elokuvalehti The Hollywood Reporter listasi viime viikolla Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi valitun Hymyilevän miehen yhdeksi ennakkosuosikeista sekä parhaan vieraskielisen elokuvan että kuvauksen sarjassa. Elokuva oli lehden arvioiden mukaan molemmissa sarjoissa viiden todennäköisimmän palkinnonsaajan joukossa. Ehdokkaat palkintosarjoihin valitaan tammikuussa.

Hymyilevä mies on tositapahtumien innoittama tarina Olli Mäestä, joka otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Hän hävisi ottelun tyrmäyksellä täyden olympiastadionin edessä. Mäen mukaan se oli hänen elämänsä onnellisin päivä. Elokuva voitti toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla arvostetun Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon. Hymyilevän miehen on tuottanut Jussi Rantamäki Elokuvayhtiö Aamusta ja sen pääosissa nähdään Jarkko Lahti, Eero Milonoff ja Oona Airola. Elokuva on parhaillaan valtakunnallisessa teatterilevityksessä Suomessa.

Manaki Brothers -festivaalin kotisivut: www.manaki.com.mk/en/
The Hollywood Reporterin artikkeli: www.hollywoodreporter.com/lists/oscar-predictions-feinberg-forecast-911623/
Hymyilevä mies -elokuvan kotisivut: www.hymyilevamies.fi