STOP THE PRESS!

Sodan murtamat

Sodan murtamatOhjaus: Timo Korhonen
Pääosissa: Hannu Huhtala, Erja Johansson, Sisko Laukkanen, Kauko Mäkinen, Arto Pulkkinen, Veijo Tervonen, Satu Vaarula, Leena Venna-Lähdeoja
Arvio: 5/5

Alkuvuodesta ensi-iltansa saanut, Ari Matikaisen ohjaama dokumentti Sota ja mielenrauha aloitti uuden luvun suomalaisen sotahistorian kertomisen saralla. Se avasi aiemmin hyvin vaietun osa-alueen: sotilaiden mielenterveys ja sen aikainen hoito. Timo Korhosen ”Sodan murtamat” jatkaa samalla linjalla, mutta eri näkökulmasta tarkasteltuna. Nyt ääneen pääsevät sotilasisien jälkeläiset, jotka kertovat omista kokemuksistaan traumatisoituneiden isiensä kanssa.

Jatkosodan aikana 191 rohkeaa sotilasta sai Mannerheim-ristin ritarin arvon, mutta samanaikaisesti lähes 16000 miestä joutui sairaalahoitoon psyykkisten ”sotaongelmien” vuoksi. Kun sota loppui, heidät passitettiin kotiin läheistensä hoiviin. Hoidoista huolimatta moni palasi perheidensä luokse traumatisoituneina ja jopa katkerina. Sodan murtamat -dokumentissa kuullaan kahdeksan erilaista tarinaa nuorista miehistä, jotka lähtivät rintamalle, mutta jotka palattuaan takaisin sieltä eivät olleet enää entisellään, eikä sodan jälkeinen yhteiskunta asiaa tilannetta parantanut.

Vaikka Sodan murtumat kertoo hyvinkin rajuja tarinoita sodan henkisesti runtelemista miehistä, niin Korhosen käsittelyssä nuo tarinat ovat saaneet hyvin inhimilliset ja ymmärtäväiset kasvot. Ne saavat nykyihmisen miettimään sitä, kuinka henkisesti rikkoutuneita ihmisiä jo tuolloin kohdeltiin ja jätettiin heidät pelkästään omaisten hoidettaviksi, vaikka he olisivat tarvinneet aidosti apua. Kun ääneen pääsevät näiden sotilaiden lapset, ovat tarinat hyvin raadollisia, sillä he joko olivat kotona tapahtuneiden asioiden silminnäkijöitä tai joutuivat muuten tilanteiden keskelle. Tämä puolitoistatuntinen dokumentti, Sodan murtamat, on tärkeä luku suomalaisen sotahistorian inhimillisessä tarinassa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Filmimaa, 2016

Traileri: