STOP THE PRESS!

Kilpakosijoita vauhdittaa nykyaikainen kansantanssi ja kansanmusiikki

Kuvassa keskellä Jari Ahola, Noora Koski, Kaisla Ollila, Jannastiina Hakala, Jari Leppänen, Inna Tähkänen, Eriikka Väliahde. Kuva Kari Sunnari.

Kuvassa keskellä Jari Ahola, Noora Koski, Kaisla Ollila, Jannastiina Hakala, Jari Leppänen, Inna Tähkänen, Eriikka Väliahde. Kuva Kari Sunnari.

Tampereen Työväen Teatterissa saa perjantaina 23.9. ensi-iltansa kansanmusikaali Kilpakosijat. Sen on Maiju Lassilan koko tuotannosta näytelmäksi kirjoittanut ja ohjannut Tommi Auvinen. Musiikin on säveltänyt Värttinästä tuttu Sari Kaasinen, vetävän musiikin on sovittanut kapellimestari Joonas Mikkilä ja koreografi on arvostettu kansantanssin uudistaja Jouni Prittinen.

– Meidän vastuumme on järjestää katsojille pari tuntia hyvää mieltä. Se ei ole tässäkään ajassa vähäarvoista. Siinä aukeaa kansanteatterin voima, sanoo ohjaaja Tommi Auvinen, joka on sovittanut tekstin Maiju Lassilan koko tuotannosta.
– Teemme Kilpakosijat uudella tavalla, jossa nykyaikaisella kansanmusiikilla ja kansantanssilla on keskeinen rooli. Lähtökohtana on puhdistaa ja pelkistää Lassilan kansannäytelmä, mutta niin, että kansanperinne välittyy. Alkujaan kännykättömään ja tietokoneettomaan Suomeen syntyneessä Kilpakosijoissa on myös omaan aikaamme hyvin istuva, ikiaikainen teema. Se on ahneus, joka himoaa rahaa, omaisuutta ja tavaraa.

Tarina käynnistyy, kun Sikasten isä ja poika (Pentti Helin ja Jari Ahola) alkavat toisistaan tietämättä kosiskella verevää leskinaista Saastamoisen Kaisaa (Petra Karjalainen). Hänellä kun on perintötila somasti ihan naapurissa. Lesken ottaisi mielellään myös Leskisen Antti (Vesa Kietäväinen), jolla on naimalupakin kunnossa eli rippikoulu käytynä. Yksi kosijoista saa kyllä Kaisan omakseen, mutta kuka – isä, poika vaiko Antti?

Rooleissa Pentti Helin, Jari Ahola, Vesa Kietäväinen, Petra Karjalainen, Mika HonkanenEriikka VäliahdeHanna GibsonJyrki MänttäriSamuli MujeSeveri SaarinenJari Leppänen sekä ensemble. Näyttämöllä nähdään myös kansanmusiikkiorkesteri.

Visuaalisuudesta vastaavat lavastussuunnittelija Erkki Saarainen, pukusuunnittelija Jaana Kurttila ja valosuunnittelija Sami Rautaneva. Äänisuunnittelija on Jarkko Tuohimaa. Laulujen sanat ovat Suomalaisen kirjallisuuden seuran, Maiju Lassilan ja Teija Auvisen käsialaa.