STOP THE PRESS!

Narcos – 1. tuotantokausi

Narcos - 1. tuotantokausiOhjaus: Andrés Baiz, Josef Kubota Wladyka, Gerardo Naranjo sekä muita
Käsikirjoitus: Luojat Carlo Bernard, Chris Brancato, Doug Miro, Paul Eckstein sekä muita
Tuotanto: Sidonie Dumas, Paul Eckstein, José Luis Escolar sekä muita
Pääosissa: Wagner Moura, Boyd Holbrook, Pedro Pascal, Juan Murcia, Paulina Gaitan, Joanna Christie
Arvio: 4/5

Pablo Escobar (1949 – 1993) oli kolumbialainen huumeparoni, joka käytännössä aloitti kokaiinin salakuljetuksen Yhdysvaltoihin. Homma oli niin kannattavaa, että hänestä tuli yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Rikkauksien taakse jäi pitkä rivi ruumiita. Netflixin tuottama Narcos-sarja kertoo Escobarin tarinan.

Yhdysvaltain huumeviraston agentti Steve Murphy (Boyd Holbrook) lähetetään Kolumbiaan tekemään loppu Escobarin (Wagner Maura) toiminnasta. Kolumbiassa asioita hoidetaan eri tavalla kuin kotimaassa: Murphyn kollega Javier Peña (Pedro Pascal) ei esim. kaihda epäiltyjen kiduttamista. Kovista otteista huolimatta Escobarin kiinnisaaminen näyttää mahdottomalta. Huumeparonin ”hopeaa tai lyijyä” –taktiikka takaa sen, että Escobarin viholliset ovat joko lahjottuja tai kuolleita.

Narcos piirtää laajaa kaarta huumeongelman räjähtämisestä 1970-luvun lopulla aina nykytilanteeseen, jolloin huumeongelma on, niin no, räjähtänyt käsiin. Huvittavaa sinänsä, että esim. Ronald Reagania alkoi taistelu huumeita vastaan kiinnostaa vasta, kun selvisi, että jossain Kolumbian viidakoissa lymyää muutama hullu kommunistisissi.

Laajat kaaret vaativat selittelyä, ja kertojan äänen käyttö on yksi harvoja puutteita muuten pätevässä ja tehokkaassa sarjassa. Kertoja on kyllä aluksi tarpeen taustoittamassa tapahtumia, mutta myöhemmin sorrutaan kertomaan siitä, mitä juuri nähdään. Vähän enemmän olisi kannattanut luottaa jo itsessään vaikuttavien kuvien voimaan.

Ekstroissa muun muassa juttua sarjan tekemisestä ja kosolti poistettuja kohtauksia.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Oy Atlantic Film Finland Ab, 2016

Traileri: