STOP THE PRESS!

The Threepenny Opera

Threepenny OperaOhjaus: Rufus Norris
Sovitus: Simon Stephens Bertolt Brechtin ja Kurt Weillin näytelmäversiosta
Pääosissa:  Rory Kinnear, Haydn Gwynn, George  Ikediashi, Jamie Beddard
Arvio: 4,5/5

(Tallenne National Theatren live-esityksestä 22.9.2016)

1920-luvun loppupuolella näytelmäkirjailija-runoilija Bertolt Brecht yhdessä säveltäjä Kurt Weillin ja Elisabeth Hauptmannin kanssa hyödynsi uuden musiikkinäytelmänsä librettoon parisataa vuotta aiemmin julkaistua John Gayn romaania Kerjäläisooppera. Syntyi yksi nykyteatterin merkkiteoksista, Kolmen pennin ooppera. Iso-Britannian National Theatre toi Olivier-näyttämölle sen nyt uusittuna versiona. Sovituksesta vastaa Simon Stephens, joka sovitti myös menestysnäytelmäksi Mark Haddonin hittiromaanin ”Yöllisen koiran merkillinen tapaus” ja ohjauksesta vastaa puolestaan teatterin taiteellinen johtaja, Rufus Norris.

Roy Kinnearin esittämä Macheath on luonteeltaan ahne, kiero ja häntäheikki valehtelija. Hän käyttää häikälemättömästi kaikkia hyödykseen ja mikäli hän ei saa asioita mieleisekseen, saattaa puukko heilahtaa. Yhteisön pomona pidetyn Jeremiah Peachumin  (Nick Holder) tytär Polly (Rosalie Craig) päättää muutaman päivän tuttavuuden jälkeen mennä naimisiin Macheathin kanssa, vaikka tietääkin miehensä olevan melkoinen hulttio. Kun Macheath säätää bisneksiään niin kuin lystää, hän huomaa pian roikkuvansa hirttoköydessä. Voiko tarina saada onnellisen lopun köydestä huolimatta?

Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan mainioita. Viimeisistä Bond-elokuvista ja Penny Dreadful -tv-sarjasta suomalaisille tutuksi tullut Rory Kinnear ”Puukko-Macina” tekee hahmosta nykyajalle ominaisen limanuljakemaisen tyypin, rinnalla vaimoa Pollya esittävä Rosalie Craig on kiltti, herkkä, mutta tarpeen vaatiessa vahva persoona, jolle ei ryppyillä.

Brechtin perikunta on ollut yleisesti ottaen ollut aika nihkeä antamaan lupia sellaisiin esityksiin, joissa edesmenneen kirjailijan teoksia päästään kunnolla pölyistä tuulettamaan ja modernisoimaan. Stephens on näemmä saanut sellaiset valtuudet, sillä tässä yhdistyvät perinteinen brechtimäinen tyyli sekä nykyaikaiset teemat. Joskus tällainen sekamelska ei onnistu, mutta kolmen pennin oopperaan se sopii erityisen hyvin. Se mikä todella puuttuu, on brechtimäinen uhmakkuus, jota on voinut nähdä monissa aiemmissa teatteriversioissa. Ohjaaja Norrisin käsittelyssä teos on saanut raikkaan ja railakkaan musiikkinäytelmän muodon, joka tarjoaa katsojalle suuremmoisen näytelmäelämyksen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by NT Live, 2016 Photo: Richard Hubert-Smith

Traileri: