STOP THE PRESS!

Malko-kisan voittaja ja John Williamsin tuubakonsertto Turun konserttitalossa

Turun filharmoninen orkesteri esittää torstaina 29.9. elokuvasäveltäjänä tunnetun John Williamsin konserton tuuballe ja orkesterille, Bernsteinin Candide-alkusoiton sekä Beethovenin Eroica-sinfonian. Solistina esiintyy orkesterin oma tuuban äänenjohtaja, sveitsiläislähtöinen Nicolas Indermühle. Konsertin johtaa vuonna 2015 arvostetun Malko-kapellimestarikilpailun voittanut Tung-Chieh Chuang.

Tuubaa! -konsertti alkaa Leonard Bernsteinin alkusoitolla operetista Candide. Bernstein, jonka tunnetuin sävellys lienee musikaali West Side Story, perusti Candide-operetin Voltairen romaaniin, ja alkusoitto on suosittu orkesterinumero.

Alkusoiton jälkeen kuultavan konserton tuuballe ja orkesterille on säveltänyt aikamme maineikkaimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva John Williams. Williamsin elokuvamusiikkeihin kuuluu sellaisia suursuosikkeja kuin Tähtien sota -sarja, Indiana Jones -elokuvat, E.T. ja kolme ensimmäistä Harry Potter -elokuvaa, ja hänet on palkittu muun muassa viidellä Oscarilla. Tuubakonsertto on sävelletty 1985 Boston Pops -orkesterin 100-vuotisjuhliin.

Konsertin päättää Ludwig van Beethovenin 3. sinfonia, lisänimeltään ”Eroica”. Valmistuessaan vuonna 1804 teos mullisti sinfonian teosmuotona ja se kuuluu yhä suosituimpiin sinfonioihin. Beethoven omisti teoksen alun perin Napoleonille, mutta kuultuaan Napoleonin kruunanneen itsensä keisariksi hän demokratiaan ihanteisiin uskoneena vaihtoi omistuksen ”sankarin muiston kunnioittamiseksi”.

Taiwanista kotoisin oleva kapellimestari Tung-Chieh Chuang syöksyi maailmanmaineeseen voitettuaan arvostetun Malko-kapellimestarikilpailun vuonna 2015. Hän on tämän jälkeen johtanut muun muassa Wienin filharmonista orkesteria.

Nicolas Indermühle on valmistunut Genèven Haute école de musique -korkeakoulusta. Lisäksi hänellä on toinen maisterintutkinto Sibelius-Akatemiasta. Indermühle on toiminut Turun filharmonisen orkesterin tuuban äänenjohtajana vuodesta 2013.

Tuubaa Turun konserttitalossa to 29.9. klo 19. Tung-Chieh Chuang, kapellimestari, Nicolas Indermühle, tuuba, Turun filharmoninen orkesteri. Bernstein – Williams – Beethoven. Liput 23,50/18,50/9,50 €.