STOP THE PRESS!

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children)

Tim Burton
Jane Goldman
Tuotanto: Peter Chernin, Jenno Topping
Eva Green, Ella Purnell, Asa Butterfield, Judi Dench, Samuel L. Jackson, Chris O´Dowd, Allison Janney, Rupert Everett, Terence Stamp
Arvio: 3/5

Kuusitoistavuotias Jake (Ava Butterfield) ei ole koskaan saanut sellaista huomiota isältään kuin mitä olisi tarvinnut. Isä makselee mielummin pojan psykiatrimaksut kuin on oikeasti läsnä. Jake on pienestä pitäen turvautunut isoisäänsä Abrahamiin (Terence Stamp). Tämä on kertonut pojalle huimia tarinoita neiti Peregrinen (Eva Green) ylläpitämästä eriskummallisten lasten kodista. Vaikka se onkin hyvin lähellä, se on kuitenkin niin kaukana kuin vuodessa 1943. Isoisän salaperäisen kuoleman jälkeen Jake päättää toteuttaa tämän viimeiseksi jääneen pyynnön. Psykiatrin käskystä he matkustavat isänsä kanssa pienelle walesiläiselle saarelle, jossa tuo lastenkoti on ollut. Taianomaisesti Jake siirtyy ajassa taaksepäin ja hän kohtaa Peregrinen ja tämän hoitolapset. Samalla hänelle selviää, että nämä ovat jääneet ajassa jumiin turvallisuussyistä. Jokin paha heitä vainoaa.

Ohjaaja Tim Burtonin elokuvia voisi hyvällä syyllä kutsua visuaalisiksi satuelokuviksi, sillä ne sisältävät paljon sellaisia elementtejä, joita hyvät satutarinat sisältävät. Ne ovat hauskoja, koskettavia, jännittäviä ja välillä jopa pelottavia. Samalla linjalla jatketaan myös tässä amerikkalaiskirjailija Ramson Riggsin menestyskirjasarjan ensimmäisessä filmatisoinnissa, Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille. On rehellisesti myönnettävä, etten ole tuohon kirjasarjaan tutustunut, eikä tarina ole näin ollen tuttu. Jotain tarinassa on kuitenkin sellaista, että tuntuu niinkuin olisin nähnyt tämän aiemminkin. Burton leikittelee visuaalisesti aiempien elokuviensa elementeillä. Välillä mennään Saksikäsi Edwardin lähiömaailmaan, toisinaan Batmanin luolaan tai liikutaan Päättömän ratsumiehen synkässä metsässä. Nämä pienet ”muistelot” ovat tietenkin aika hauskoja, mutta liika on aina liikaa. Niitä viljeltiin turhan paljon, samalla syöden itse tarinalta kovinta tehoa. Parasta elokuvassa ovat lapsinäyttelijät. Varsinkin Jakea esittävä Butterfield on roolissaan hyvin luonteva ja Burtonin elokuvissa esiintyvistä lapsihahmoista ehkä realistisin. Neiti Peregrinea esittävästä Eva Greenista tulee heti ensi näkemältä mieleen mustanpuhuva Maija Poppanen, joka yrittää huolehtia ja suojella lapsia kaikelta pahalta. Siinä hän onnistuu erinomaisesti, vaikka Greenin Penny Dreadful -televisiosarjassa esittämä Vanessa Ives saattaa hiipiä aikuiskatsojan aivokoppaan. Vaikka elokuva ei kuulu Burtonin parhaisiin teoksiin, niin viihdyttävää katsottavaa se tarjoaa hieman varttuneimmille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. pari making of -dokumenttia, musiikkivideo ja trailereita.

Jukka L  Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox, Home Entertainment, 2017

Traileri: