STOP THE PRESS!

Sirkku Peltolan uusin näytelmä Tyttö ja varis kantaesitetään Tampereen Teatterissa

Kuvassa: Ritva Jalonen ja Tuija Vuolle, Kuva: Harri Hinkka

Kuvassa: Ritva Jalonen ja Tuija Vuolle, Kuva: Harri Hinkka

Sirkku Peltolan uusin näytelmä Tyttö ja varis saa kantaesityksen torstaina 6. lokakuuta Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä. Näytelmän ohjaa Anna-Elina Lyytikäinen ja rooleissa nähdään Ritva Jalonen, Tuija Vuolle, Jukka Leisti ja Antti Tiensuu. Esityksen ilmaisua sävellyksillään rikastaa laulaja-lauluntekijä-muusikko Lotta Jääskelä.

Tampereen Teatterissa esitetään tänä syksynä ensimmäistä kertaa Sirkku Peltolan näytelmä. Erityisen hienoksi asian tekee se, että kyseessä on Peltolan uusin näytelmä Tyttö ja varis, joka saa kantaesityksen 6. lokakuuta Frenckell-näyttämöllä. Ohjauksesta vastaa teatterin pääohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen. Rooleissa nähdään Ritva Jalonen, Tuija Vuolle, Jukka Leisti ja Antti Tiensuu. Lavalla nähdään myös laulaja-lauluntekijä-muusikko Lotta Jääskelä, joka rikastaa esityksen ilmaisua omilla sävellyksillään. Lavastussuunnittelusta vastaa Marjatta Kuivasto ja pukusuunnittelusta Mari Pajula.

Intiimissä draamassa kohtaa neljä hyvin erilaista ihmistä: yksin elävä eläkeläinen Armi, hänen elämäänsä tunkeutuva työtön viisikymppinen Säde, pienen siivousfirman työnjohtaja Ipe sekä hänen alaisenaan toimiva nuorimies Jarde. Heitä kaikkia yhdistää kaksi keskeistä teemaa, lähes vammauttava yksinäisyys ja äidinrakkauden äärimmäiset laidat.

”Minulla on vahva tunne, että tämän tekstin kirjoittamiseen tarvittiin vuosien työ ja useita monisanaisia näytelmiä, ennen kuin uskalsin luottaa ihan näin niukkaan ja vähäeleiseen draamaan”, Sirkku Peltola kertoo. ”Tai ehkä tämä on myös jonkinasteinen paluu ensimmäisten tekstieni tyylilajiin, aina tuonne kahdeksankymmentäluvun alkuun. Se, etten tällä kertaa itse ohjaakaan kantaesitystä tekstistäni, on minulle kutkuttava ja odotuksia herättävä tilaisuus.”

Sirkku Peltola on kirjoittanut 25 näytelmää, joista kaikkia on esitetty suomalaisissa ammattiteattereissa. Näytelmiä on käännetty 13 eri kielelle ja esitetty 12 maassa. Peltolan tuotantoon kuuluu niin suurten näyttämöiden tekstejä, musikaaleja kuin intiimin ilmaisun teoksia. Peltola on palkittu Olavi Veistäjä -palkinnolla ja Suomi-palkinnolla vuonna 2005.