STOP THE PRESS!

The Rolling Stones – Havana Moon

The Rolling StonesOhjaus: Paul Dugdale
Tuotanto: Simon Fisher

Pääosissa: The Rolling Stones
Biisilista: 1) Jumpin Jack Flash 2) It s Only Rock N Roll (But I Like It) 3) Out Of Control 4) Angie 5) Paint It Black 6) Honky Tonk Women 7) You Got The Silver 8) Midnight Rambler 9) Gimme Shelter 10) Sympathy For The Devil 11) Brown Sugar 12) You Can t Always Get What You Want 13) (I Can t Get No) Satisfaction
Arvio: 5/5

Kun The Rolling Stones -yhtyettä oltiin perustamassa vuonna 1962, niin samaan aikaa oli toisella puolella maapalloa syntymässä Kuuban kriisi, joka olisi voinut pahimmillaan synnyttää kolmannen maailmansodan. Samalla myös Kuuba joutui lähes täydelliseen saartoon. Vuosikymmenet ovat kuluneet ja tietyt asiat ovat muuttuneet. Heinäkuussa 2015 Kuuba ja Yhdysvallat solmivat diplomaattisopimuksen, joka mahdollisti monien asioiden palautumisen. Tämä asia huomattiin myös Rolling Stonesin keikoista vastaavassa organisaatiossa, joka neuvotteli jo syksyllä mahdollisesta keikasta Kuubasta osana yhtyeen Latinalaisen Amerikan kiertuetta. Lopulta homma saatiin sovittua ja yhtye esiintyi yli 1,2 miljoonalle ihmiselle ilmaiskonsertissa. Nyt tämä historiallinen konserttitaltiointi on saatu fanien nautittavaksi valkokankaalle. Vieläkö vierivät kivet rokkaa ja rullaa?

Parituntinen kooste alkaa yhtyeen haastattelulla. Pääosin äänessä on itse keulamies Mick Jagger, mutta kyllä ääneen pääsevät myös Keith Richards ja Charlie Watts. Sitten päästäänkin itse asiaan. Aluksi näytetään hieman kuvia Havannasta ja vanhoista 50-luvun autoista. Mutta sitten tärähtää, kun ilmaan kajahtaa ”Jumpin’ Jack Flash” -kappaleen alkutahdit ja sitten se onkin menoa koko setti. Nämä jo yli 70-vuotiaat miehet näyttävät, kuinka rokataan kypsemmällä iällä.Jagger on vetreässä kunnossa ja vetää showta kuin nuori poika. Mies flirttailee yleisön kanssa puhuen kappaleiden välissä yllättävän pitkät tovit espanjaa. Yhtyeen toinen ”voimahahmo” Richards on todella pirteä ja suorastaan jaksaa nauraa ja hymyillä, sekä heittää yhden blueskappaleen, You Got The Silver. Ronnie Wood on kuin nuori adhd-mies, joka ei oikein tahdo pysyä paikoillaan, vaan heiluu välillä siellä sun täällä, mutta kitara tiukasti hallinnassa. Yhtyeen herra viileys, eli Watts paukuttaa kannuja totisena, mutta tiukasti rytmissä kiinni. Kunhan konsertti etenee pidemmälle, niin totiselta rummunsoittajaltakin alkaa hymy irrota. Parhautta ovat myös erinomaiset taustamuusikot ja ennen kaikkea uusi taustalaulaja Sasha Allen, joka vetäisee komeasti Jaggerin kanssa Gimme Shelter -kappaleen.

Kuten aiemmin totesin, kyseessä on konsertin kooste, eli viisi kappaletta kahdeksastatoista on jätetty kokonaan pois. Olipa syy mikä tahansa, niin tiivis ja komea paketti tämä kuitenkin on. Se osoittaa, että yhtye on yllättävän energinen ja sen esiintyminen yhä timanttisen kovaa. Yleisöä on paikalla ollut hieman yli miljoona ihmistä, mutta kokonaiskuvaa tuosta ihmismassasta on oikeastaan vaikea saada, sillä sen verran vähän isoja kuvia näytetään. Välillä kamera pyörähtelee yleisön keskuudessa ja aina kuvista löytyy jotain huvittavaa. Paikalle oli saapunut yksi ”fani”, joka oli tainnut luulla The Beatlesien esiintyvän, kun hänen paidassaan luki ”Vieläkö olet vihainen Yokolle?”. No, tekevälle aina sattuu, sanotaan. The Rolling Stones – Havana Moon on juuri sitä mistä yhtyekin itse laulaa: It’s Only Rock and Roll.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Rolling Stones / Eagle Rock Entertainment, 2016

Traileri: