STOP THE PRESS!

Viittomakielistä satukirjaa toteutetaan joukkorahoituksella

Kuurojen Liitto sai viime talvena palautetta kuurojen lasten opettajilta: hyvästä viittomakielisestä lastenkirjallisuudesta on huutava pula. Liiton Viittomakielinen kirjasto päätti lähteä toteuttamaan kirjahanketta joukkorahoituksen avulla.

Viittomakielinen kirjasto otti yhteyttä Heinähattu ja Vilttitossu -sarjan kirjailijoihin, Sinikka ja Tiina Nopolaan, jotka suhtautuvat hankkeeseen positiivisesti. Käännöslupa saatiin ja käännettäväksi kirjaksi valikoitui sarjan osa Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen. Myös kirjan kuvittaja Salla Savolainen lähti tukemaan hanketta ja antoi luvan käyttää kuviaan viitotun tarinan tukena.

Kustantamo Tammelta saadun luvan jälkeen Viittomakielinen kirjasto päätti käännöstyön rahoittamiseksi käynnistää viiden viikon mittaisen (20.9.–25.10.2016) joukkorahoituskampanjan mesenaatti.me -verkkosivulla. Joukkorahoituksella toteutetaan satukirjan käännös, käsikirjoitus, kuvaus, editointi, tekninen toteutus ja suomenkielinen ääni. Tavoitteena on, että viittomakieliset lapset voivat seurata satua yhdessä kuulevien luokkakavereiden, perheenjäsenten tai vaikka ystävien kanssa.

Kuurojen Liitto kokeilee nyt joukkorahoitusta ensimmäistä kertaa ja aloitusviikon tulos on rohkaiseva. Minimikeräystavoitteesta on saavutettu puolet ja valmistelut viittomakielisen satukirjan toteuttamiseksi ovat käynnistyneet.

Viittomakielisen kirjaston tavoitteena on edistää kuurojen ja kaikkien viittomakielisten tiedon ja kulttuurin yhdenvertaista saavutettavuutta.  E-kirjastona toteutettu verkkopalvelu kokoaa suomalaista ja suomenruotsalaista viittomakielistä aineistoa saman palvelusivuston alle. Yksi tärkeä käyttäjäryhmä on viittomakieliset lapset, joille vastaavaa omakielistä materiaalia on erittäin vähäisesti tarjolla.