STOP THE PRESS!

Kaakon maaseutumatkailupäivä Virolahdella 14.10.2016

Kaakon maaseutumatkailupäivässä kuullaan, mitä matkailijat haluavat tehdä Suomessa.

Maaseudun matkailuyrittäminen ei tarkoita vain mökkimajoituksen tarjoamista tai kotieläinpuiston perustamista. Se voi olla myös hillojen valmistusta, yrttien viljelyä tai luontoretkien järjestämistä.

Pyöräily on kovassa suosiossa Euroopassa, mutta Suomeen siihen ei ole vielä oikein havahduttu.

”Myös veteen liittyvät aktiviteetit kiinnostavat. Meillä kuka tahansa voi soutaa ja uida ja polkea pyörällä, mutta se mikä on meille itsestäänselvää, voi olla suuri elämys muualta tulleelle”, sanoo valtakunnallisen Rural Finland -matkailun valtakunnallisen koordinaation asiantuntija Raija Ruusunen.

Hän esittelee lokakuussa matkailun uusia tuulia Kaakon maaseutumatkailupäivässä Harjun Hovissa Virolahdella.

”Live Like Localson yksi vahvimmista matkailutrendeistä maailmalla. Toinen on Made Here. Matkailija haluaa nauttia paikallisesta ruoasta ja muista tuotteista ja tavata niiden tekijät. Ja viettää ihan tavallista arkea paikallisten kanssa.”

Ruususen mukaan kaikkiin matkailutuotteisiin on tärkeää yhdistää visuaalisuus ja digitaalisuus. Hän nostaa esimerkiksi 360-asteen kameralla kuvatut videot. Matkailijan täytyy nähdä ja kokea jo ennen matkaa, minne hän on menossa ja millaisesta matkailuelämyksestä on kysymys.

”Matkailuyrittäjän pitää olla diginä ja online-tilassa, vaikka itse tuote olisi varsin perinteinen”, Ruusunen sanoo.

 

Historia eläväksi matkailijoille

Metsäjoogaa? Hyvinvointia luonnosta? Hemmottelupaketteja ja elämyksiä kiireisille kaupunkilaisille?

Harjun hovissa kuullaan lisää siitä, millaisia mahdollisuuksia maaseutu antaa esimerkiksi hyvinvointia-alalla toimiville ja elämyksiä tarjoaville yrittäjille.

Visit Finlandin Terhi Hook kertoo, kuinka ulkomaalaisia matkailijoita saadaan houkuteltua maaseudulle. Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n Kimmo Aalto puhuu yhdistystoiminnasta, yrittäjän tietopankista ja vertaistuesta.

Historia ja sen eläväksi tekeminen voi myös olla matkailuvaltti. Kari Suoknuuti antaa osallistujille näytteen asepuku M/36 yllään siitä, kuinka muuntautuu Salpalinja-museon roolioppaaksi, rakennusmestari Rissaseksi.

”Se on sellainen pieni stand up -show. Kerron juttuja Harjun sota-ajan historiasta.”

Myös tapahtumaisännällä Harjun oppimiskeskuksella on matkailuun liittyviä suunnitelmia.

”Vaikka olemmekin ammatillinen oppilaitos, tarkoituksena on kehittää toimintaympäristöömme sopivia matkailupalveluita”, paljastaa rehtori Mika Palosara.

Kaksisataavuotias päärakennus, ympäristössä olevat Salpalinjan rakennelmat, ratsastusmahdollisuudet, läheinen golfviheriö, meri ja luonto sekä opiston lukuisat majoituspaikat luovat oivat matkailulliset puitteet.

”Olemme jo tapahtuma- ja kokouspaikka. Täällä on juhlittu niin häitä kuin pidetty konsertteja. Harju on kulttuurihistoriallinen kohde, jonka ympäristössä voi kokea monenlaisia elämyksiä.”

Luonto ja vesi ihastuttavat

Lounaan jälkeen M/S Vikla vie maaseudun matkailuyrittämisestä kiinnostuneet Haminan Tervasaaren satamasta kohti Rakinkotkan Ekosaarta.

Siellä tutustutaan luonnonläheisesti rakennettuun matkakohteeseen Ekokylään sekä kokous-, kalastus-, luonto- ja elämysmatkoihin Vimpa Islandsin Pertti ja Virpi Illin johdolla.

Vimpa Islandsin muita tukikohtia ovat Vimpasaari ja Villa Vilniemi. Kaunis ja puhdas luonto, turvallisuus ja kirkkaat vedet keräävät ihastelua ulkomaalaisilta vierailta.

”Rakinkotkassa ja Vimpasaaressa käyvuosittain 10001300 matkailijaa. Noin viidesosa heistä tulee ulkomailta, pääosin Venäjältä ja Euroopasta”, Pertti Illi sanoo.

”Tulijat arvostavat hyvää lähiruokaa ja palvelua. Business-asiakkaat kaipaavat hyvinvointi- ja hemmottelupaketteja. Kehitämme jatkuvasti heidän toiveitaan vastaavia uusia tuotteita.”

 

INFO:

Kaakon maaseutumatkailupäivä Hiiala hiiala hei! pidetään 14.10.2016 Virolahdella Harjun Hovissa. Se on suunnattu maaseudulla toimiville matkailuyrittäjille sekä niille, joilla on suunnitelmissa alan yrityksen perustaminen. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: www.cursor.fi/maaseutumatkailupaiva