STOP THE PRESS!

Setä Pim-Pom Erkkolan näyttelyvieraana

Heikki hip ja hop ja Pörröpää IivariTaiteilijakoti Erkkolan syksyn näyttelynä on Sarjakuvamuseon kokoama retrospektiivinen kiertonäyttely sarjakuvataiteilija, pilapiirtäjä ja animaattori Hjalmar Löfvingistä (1896–1968). Hänen tunnetuimpia hahmojaan oli Setä Pim-Pom 1960-luvun television lastenohjelmissa, josta nähdään näyttelyssä elävää kuvaa.

Hjalmar Löfving aloitti uransa pilapiirtäjänä 1900-luvun alussa. Ajan pilalehdet kuten Velikulta ja Kurikka tarjosivat aluksi työtehtäviä. 1920–30-luvuilla Löfving teki ensimmäisiä suomalaisia animaatioita lähinnä mainostarkoituksessa esimerkiksi osuuskauppaliikkeille.

Lastensarjakuvat 1920-luvun Sirkka-lehdessä avasivat uudenlaisen uran taiteilijalle. Vauhdikkaat Olli Pirteänseikkailut saivat pian jatkoa. Muita Löfvingin luomia hahmoja olivat Tommi TypykkäPikku Matti ja Valistuksen Lastenlehdessä seikkaillut Pörröpää-Iivari. Suomalaisuus ja eksoottiset maanosat kuten Afrikka kiehtoivat aiheina, ja kaukaisena esikuvana voi pitää Hergén Tintti-sarjakuvia. Säästöpankin lapsille suunnatussa Lipas-lehdessä Löfving piti lapsille omaa palstaa Lipassetänä. Muun muassa tuleva taidemaalari Marjatta Tapiola voitti lapsena kerhon piirustuskilpailun.

Kirjallisen ja kuvallisen aineiston ohella näyttelyyn on saatu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin filmiarkistosta digitoitu Niksula-tv:n lastenfilmi vuodelta 1964, jossa Löfving esittää Setä Pim-Pom -hahmoa. Löfvingiltä nähdään myös useita mainosfilmejä ja varhaisin selluloidi-tekniikalla valmistettu suomalainen animaatio, kolme minuuttia pitkä Muutama metri tuulta ja sadetta (1932).

Tuusulan näyttelyssä on lisäksi esillä alkuperäiskuvituksia Amerin Kulttuurisäätiön ja yksityisistä kokoelmista. Hjalmar Löfving -näyttely jatkaa Erkkolan jälkeen kierrosta Hämeenlinnan kaupunginmuseoon ja eri sarjakuvatapahtumiin.

Avoimet avajaiset

Näyttelyn avoimet avajaiset ovat keskiviikkona 19.10. klo 18 alkaen Erkkolassa. Tilaisuuden avaa kuvittajan poika Magnus Löfving. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Hjalmar Löfvingiä juhlitaan koko viikko

Avajaisviikon sunnuntaina 23.10. klo 14 alkaen Setä Pim-Pom – Hjalmar Löfvingin kummat kuvat -kirjan kirjoittanut toimittaja Ville Hänninen kertoo taiteilijasta Erkkolassa. Ville Hännisen kirja kertoo pitkään lähes unohduksissa olleen Löfvingin elämän ja työn tarinan. Se on koostettu runsaasta alkuperäisaineistosta, joka on koottu kirjastoista, yksityiskokoelmista ja suvun hallussa olevasta poikkeuksellisen laajasta aineistosta. Kirjaa on myynnissä museolla. Museon pääsymaksu.

Monta ruutua tuulta ja sadetta – Hjalmar Löfving 120 vuotta
28.9.–18.12.2016

Taiteilijakoti Erkkola 
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 09 8718 3471
www.erkkola.fi
facebook.com/erkkola
instagram.com/taiteilijakoti_erkkola