STOP THE PRESS!

Ile Kallio Big Rock Band – Right Now

Ile Kallio Big Rock Band -  Right NowTuotanto: Sony Music
1. I Feel Love 2. Right Now 3. Tell Me What Do You Want 4. Don’t Let the Truth Get In the Way 5. Take Me To the Highway 6. The Future the Past 7. Yeah Yeah 8. Cash Is King 9. Touché 10. I Haven’t Had Enough 11. Without You
Arvio: 4/5

Ilkka Tahvo Kallio pukkaa ikään kuin 60-vuotissynttäreidensä kunniaksi pihalle toisen Big Rock Band- albumin ja jatkaa aika pitkälti siitä, mihin puolitoista vuotta sitten Shook Up-debyytillä jäi. Bändin saundi on vähän terhakoitunut, tullut ehkä lähemmäksi sitä miltä orkesteri livenä kuulostaa mutta biisimateriaali on edelleen tiukkaa. Ja Ilen itsensä kitaravirtuositeetti toki tunnetaan. Kaikkiaan tämä on laskutavasta toki riippuen kuudes Kallion soololevy. Vaikka tiukasti yhtyelevy onkin.

Kalliohan ei itse laula vaan vokaaleista ruotsalalaissyntyinen Patrik Eriksson. Ja hyvin hoitaakin. Mutta onhan syytäkin, kun kundit ympärilläkin pistävät parastaan. Tässä kakkoslevyssäkin ollaan aikalailla perusasioiden äärellä ja hyvä niin. Torvikolmikko Syrjänen-Koponen-Holkko on nyt vaihtunut ainoastaan Esa Niivan yksinäiseen tenorisaksofoniin mutta hyvä niinkin, puhallin tuo biiseihin syvyyttä ja bluesin tuntua vaikka rokettiroll-pohjallahan tässä toki mennään. Ja kappaleet – ne toimivat, sillä Kallion melodiataju ja kyky tehdä tyyliin sopivaa materiaalia on ihan lyömätöntä. Sen voinevat kaikki Kaija Kärkisen levyjä diggailevat allekirjoittaa.

Nimikappale Right Now julkaistiin ensimmäisenä sinkkuna tuo levyn kakkosraitana heti kylmät väreet selkäpiihin kun niin on hienoa menoa. Aivan kuten Shook Up:lla nimikkobiisi jää tässäkin levyn helmeksi mutta tasaisen hyviä stykejä on levy kuitenkin täynnä kautta linjan. Take Me To the Highway esimerkiksi voisi olla minkä tahansa jenkkirockbändin albumiraita. Kallion soitanta tietysti tuo kappaleisiin oman syvyytensä mutta ei sovi unohtaa muutakaan yhtyettä. The Future the Past- kappaleessa esimerkiksi voimaa tuo lennokas yhtyesoittaminen – kappale nousee yhdeksi levyn parhaista tunnelmansa ja tiukan blues-energiansa voimin. I Haven’t Had Enough yllättää voimakkaalla poljennollaan ja kivalla melodiallaan vielä levyn loppupuolellakin. Ainoa leppoisampi kappale Without You on kivasti säästetty päätösraidaksi. Se jättää hyvän mielen pitkäksi aikaa.

Tavallaan tietysti voisi motkottaa siitä, että meno on pysynyt oikeastaan pikkunyansseja lukuun ottamatta aikalailla ennallaan mutta miksi? Rokki on rokkia ja hyvä rokki on hyvää rokkia. Kallion taituruus niin säveltäjänä, sovittajana kuin bändiliiderinäkin on kiistaton. Albumi on ehdoton hankinta perusrokkitoimintaan tykästyneille. Livenä tämä kuulemma rytisee tajuntaan lujaa enkä epäile sitä asiaa sekuntiakaan mä. Nautittavaa menoa kautta linjan.

Toivottavasti Big Rock Bandin toiminta jatkuu tästä eteenkinpäin. Ja miksei jatkuisi. Yhtye on nyt koko Suomen kattavalla kiertueella enkä epäile ollenkaan etteikö kolmosalbuminkin aika koittaisi.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Sony Music, 2016