STOP THE PRESS!

Heurekan uudessa Dialogi ajassa -näyttelyssä oppiminen tapahtuu kohtaamisten kautta

Kuva: Bert Bostelmann

Kuva: Bert Bostelmann

Yli 70-vuotias voi hyvin kiipeillä katoilla, opetella uuden kielen, matkustella ympäri maailmaa ja löytää rinnalleen rakkauden. Monen aktiivisen ikäihmisen kohdalla ikä ei ole este, vaan täynnä mahdollisuuksia! Siitä kertoo myös Heurekan uutuusnäyttely Dialogi ajassa – vanhenemisen taito, joka avautuu 1. lokakuuta.

Näyttelyssä yli 70-vuotiaat oppaat jakavat yleisölle mielenkiintoiset, erilaiset ja koskettavat elämäntarinansa. Opastetuilla kierroksilla pääsee kuulemaan esimerkiksi, millaista oli työskennellä miljonäärin autonkuljettajana, miten vaikeudet elämässä ovat muokanneet elämänasennetta tai millainen kokemus oli pesti presidentinlinnan vahtimestarina.

Näyttelyyn valittiin 30 elämäniloista senioriopasta peräti 578 hakijan joukosta. Ikääntymisestä kertovan näyttelyn oppaina toimii 18 naista ja 12 miestä, joiden taustat ja tarinat ovat hyvin erilaisia. Joukossa on muun muassa opettajia, kouluttajia, lääkäreitä, pappeja, nuoriso-ohjaajia ja matkanjärjestäjiä sekä maan vanhin työssä käyvä nuohooja.

Yksi heistä on 73-vuotias Kyllikki Krapinoja, jolle ikääntyminen on tuonut mukanaan varmuuden ja hyväksyvämmän asenteen elämään. Hänen mukaan elämässä voi tapahtua paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa, mutta omaan asenteeseensa voi.

“Nauran itselleni useammin kuin ennen, sillä alan jo tottua virheisiini. Rakastan lujemmin kuin ennen, sillä hupeneva aika pakottaa tiivistämään”, hän kuvailee.

Dialogioppaat astelevat pian satojen erilaisten ryhmien eteen jakamaan elämäntarinansa, mutta toimittajana, tiedottajana ja retriitinohjaajana toiminutta Krapinojaa uusi tilanne ei jännitä.

“Toimittajana olen kuunnellut satojen ihmisten tarinoita ja nyt on minun vuoroni kertoa omani”, hän hymyilee.

Dialogi ajassa -näyttely nostaa esiin tärkeän yhteiskunnallisen aiheen

Heurekan Dialogi ajassa -näyttely tarttuu yhteen aikamme merkittävimmistä teemoista – ihmisen ikääntymiseen. Dialoginäyttely tuo esiin ilmiön ja tietoa, mutta ennen kaikkea se luo alustan sukupolvien kohtaamiselle. Se luo ympäristön, jossa oman vanhenemisen pohtiminen on osa yhteiskunnallista keskustelua. Dialogin filosofiassa oppiminen tapahtuu kohtaamisten kautta.

Näyttelyn on tuottanut Dialogue Social Enterprise GmbH. Heurekassa on ollut aiemmin esillä saman tuottajan Dialogi pimeässä- ja Dialogi hiljaisuudessa -näyttelyt. Näissä kaikissa ihminen, joka tavalla tai toisella on yhteiskunnan marginaalissa – sokea, viittomakielinen, vanha – tulee esille vahvuuksiensa kautta, asiantuntijana.

”Näyttelyssä ihminen tulee esille myös yksilönä, henkilökohtaisen tarinansa kautta. Tälle pohjalle rakentuu aito vuorovaikutus, jossa yhteiskuntamme vanheneminen ei ole ensisijaisesti ongelma, vaan voimavara”, sanoo Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski.

Ikääntyminen on yksi tärkeimmistä sosiaalisista kysymyksistä, joka koskettaa koko maailmaa. Suomi on yksi maailman nopeimmin ikääntyviä kansakuntia Japanin, Italian ja Saksan rinnalla. Tilastokeskuksen mukaan yli 65-vuotiaiden osuus Suomen väestöstä kasvaa koko ajan ja sen arvellaan nousevan nykyisestä 19,9 prosentista 26 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tämän arvion mukaan vuonna 2020 Suomessa on jo yli miljoona 65-vuotiasta. Koko maapallon väestöstä arvioidaan peräti kolmasosan olevan yli 65-vuotiaita vuonna 2050.

”Se, joka ymmärtää maailman ja ihmisyyden moninaisuuden, ei halua tuhota, vaan vaalia sitä. Kohtaamisen kautta näemme enemmän kuin pelkkiä ongelmia ja viritymme pohtimaan ratkaisuja. Muutos on käsissämme muutenkin kuin tulevina ryppyinä”, Myllykoski sanoo.

Yhteistyökumppanina näyttelyssä toimii Miina Sillanpään Säätiö ja asiantuntijayhteistyökumppanina Vanhustyön keskusliitto.

1. lokakuuta avautuvassa näyttelyssä kierretään 15 hengen ryhmissä. Dialogioppaiden vetämiä kierroksia pidetään 1–3 tunnissa, 20 minuutin välein. Kierros kestää noin tunnin. Kierroksia on mahdollista varata ennakkoon myös muilla kielillä, kuten englanniksi ja saksaksi. Kierros voidaan pitää myös stadin slangilla tai suomalaisella viittomakielellä.

Dialogi ajassa – vanhenemisen taito on esillä Heurekassa 1.10.2016–15.1.2017.