STOP THE PRESS!

Trolls – soundtrack

Trolls - Original Motion Picture SoundtrackTuotanto: Justin Timberlake
1. Hair Up 2. Can’t Stop the Feeling 3. Move Your Feet / D.A.N.C.E. / It’s a Sunshine Day 4. Get Back Up Again 5. The Sound of Silence 6. Hello 7. I’m Coming Out / Mo’ Money Mo’ Problems 8. They Don’t Know 9. True Colors 10. Can’t Stop the Feeling! 11. September 12. What U Workin’ With? 13. True Colors
Arvio: 4/5

Pörröinen animaatiomusikaali Trolls saapuu ensi-iltaan Suomessa lokakuun lopulla. Nyt on kuitenkin jo käsien ulottuvilla uskottavan oloinen soundtrack-rykäisy. Käytännössä kyseessä on Justin Timberlaken levy, sillä mies häärii vahvasti niin tuottajan kuin kynäniekankin pallilla. Tosin levyllä on toki muutakin mutta Timberlaken hääriminen primus motorina antaa kyllä käsityksen siitä mitä on luvassa.

Levy on pullollaan rytmikästä, modernia discopoppia. Esimerkiksi paljon radioissa soinut Timberlaken soolo-uutuus Can’t Stop the Feeling on albumin parhaimmistoa. Tosin ei mitenkään suvereenisti sitä, sillä levyllä on paljon hyviä kappaleita. Heti avauksessa sämplätään kivasti vanhaa Vuorenpeikkojen tanssia – voisi olla pyhäinhäväistyskin sellainen kopelointi mutta homma on onneksi tehty pieteetillä. Mukana on myös klassikkosävelmiä niin Paul Simonilta, Lionel Richieltä kuin EW&F:ltakin, kaikki uuteen uskoon sovitettuja. Eipä siinä. 2000-luvun ihmiset toki ansaitsevat näistä oman kuuloisensa versiot.

Levy liikkuu siis vahvasti niinsanotun R’n’B:n maisemissa pienin räppivivahduksin. Se voisi sellaisenaan kuulua mihin tahansa tiskijukan levylaukkuun, sillä pelkästään näitä soittelemalla saisi bile-illan ainakin hienosti alkuun. Joukossa on myös lyhyitä rykäisyjä eikä ainakaan liikaa slovareita, joten homma ei puisevoidu missään hetkessä. Osan kappaleista tulkinta ei kyllä valitettavasti ole ihan hyvin rytkyttävien taustabiittien tasolla mutta kyllähän esimerkiksi Timberlake itse hoitaa vokaalitkin komeasti kotiin. Elokuvassa ääninä kuullaan, toivottavasti myös Suomessa, myös Gwen Stefania ja Ariana Grandea, joten luonnollisesti he vastaavat myös osasta kappaleiden laulantaa.

Yhdeksi, eikun siis kahdeksi, kohokohdista nousee True Colors- coveroinnit, joista on muutama eri sovitus. Alkuperäinen Cyndi Lauper-tulkintahän on klassikkojen klassikko eikä sitä onnistuta pilaamaan millään. Myös jo mainitusta Can’t Stop the Feeling:stä on pari versiota, joka tuntuu turhalta, sillä ei niissä paljonkaan eroa ole.

Eihän tietenkään osaa elokuvallisessa kontekstissa arvioida, kun itse rainasta ei ole minkään valtakunnan hajua mutta varsin toimiva ja peräti jalan alle käyvä ääniraita on elokuvaan laadittu. Olen joskus kuullut vähemmälläkin vaivalla kasattuja soundtrackeja. Nyt homma toimii ja kokonaisuus on kaikinpuolin tyylikäs.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by RCA / 20th Century Fox, 2016