STOP THE PRESS!

Uhrauksia vapaudelle (Osloboduvanje na Skopje)

Uhrauksia vapaudelleOhjaus ja käsikirjoitus: Rade Šerbedžija, Danilo Šerbedžija
, perustuen Dušan Jovanovićin näytelmään
Tuotanto: Vladimir Anastasov, Arto Halonen, Robert Naskov, Igor Nola, Goran Tozija
Näyttelijät: David Todosovski, Rade Šerbedžija, Mikko Nousiainen, Jari Virman, Lucija Šerbedžija, Antti Luusuaniemi

Arvio: 4/5

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1940-luvun alun pieneen Skopjen kaupunkiin, jonka saksalaiset ja bulgarialaiset ovat valloittaneet. Juutalaisia ryhdytään kuljettamaan pois kotiseuduiltaan ja näiden omaisuutta otetaan härskisti haltuun. Zoran (David Todosovski) on yksitoistavuotias poika, jonka isä on lähtenyt rintamalle taistellakseen partisaanien kanssa valloitajia vastaan. 
Hänen äitinsä Lica (Lucija Šerbedžija) yrittää pitää perheen kasassa ja leivän syrjässä kiinni kaikin 
keinoin. Setä Georgij (Rade Šerbedžija) yrittää auttaa vastarintaliikettä pelastamaan juutalaisia joutumasta hurjimusten käsiin, mutta joutuu kuitenkin pidätetyksi ja pahasti pahoinpidellyksi. Kaupunkiin saapuu vaikutusvaltainen saksalaisupseeri Hans (Mikko Nousiainen), joka iskee silmänsä kauniiseen Licaan. Hän pyytää tätä kotiapulaisekseen, mutta aluksi tarjouksesta kieltäytyvä nainen ottaa sisarensa painostuksesta työpaikan. Pian hänelle kuitenkin selviää, että kohteliaan ulkokuoren sisällä tässä saksalaismiehessä on jotain muutakin kuin kauniita sanoja.

Setää elokuvassa esittävä ja aikoinaan Donan Jovanovićin näytelmässä pääosaa esittänyt Rade Šerbedžija on yhdessä poikansa Danilon kanssa käsikirjoittanuet ja ohjannut oman tulkintansa tästä teoksesta. Kun näytelmästä sovitetaan elokuvaversio, niin usein ne eivät pääse siihen mittakaavaan, kuin elokuvallisesti pitäisi. Tässä tapauksessa kaikki on kohdillaan. Sekä teatterin että elokuvan puolella työskennellyt Rade tietää tasan tarkkaan, mitä ollaan tekemässä ja miten tarinaan on tarkoitus saada sitä elokuvallista aspektia, että se saisi oikeanlaista syvyyttä. Kuitenkin kokonaisuus on pidetty hyvin hillittynä: tarinassa keskitytään vain olennaiseen, eikä tunteiluille anneta liikaa tilaa, jotta lopputuloksesta tulisi liian nyyhkymäinen. Uhrauksia vapaudelle on koskettava tarina perheestä, joka pyrkii elämään suhteellisen normaalia elämää sodan aikana. Samalla se on myös moraalinen tarina ihmisten tekemien valintojen seurauksista. Olipa kyse sitten vaikka työskentelystä vihollisen leivissä pitääkseen perheensä elossa, kestäen halveksuntaa omiltaan. Kaikki näyttelijäsuoritukset ovat tasaisen hyviä ja luonnollisia. Saksalaista upseeria esittävä Nousiainenkaan ei tee hahmostaan kliseistä räyhääjänatsia, vaan hivenen inhimillisemmän, millaiseksi tällainen hahmo yleensä esitetään. Uhrauksia vapaudelle on pienuudestaan huolimatta suuren sydämen omaava elokuva. Se antaa toivoa paremmasta huomisesta kaikkien kauheuksien jälkeen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Gjorgji Klincharov, 2016

Traileri: