STOP THE PRESS!

Suomalaisen musiikkiviennin arvo nousi kahdeksan prosenttia viime vuonna

Music Finlandin tekemän selvityksen mukaan suomalaisen musiikkiviennin arvo oli viime vuonna 46,5 miljoonaa euroa. Vuoteen 2014 verrattuna kasvua kertyi kahdeksan prosenttia.

Suurimman harppauksen otti viime vuosina hitaasti kehittynyt äänitemyynnin vienti, joka kasvoi lähes kolmanneksen vuodesta 2014. Samoin tekijänoikeustulot ulkomailta lisääntyivät huomattavasti, lähes viidenneksellä. Myös musiikkialan startup-yritysten ulkomainen liiketoiminta kasvoi voimakkaasti: se lähes tuplaantui vuodesta 2014.

Suomalainen musiikkivienti on ollut tasaisessa nousussa vuodesta 2011 lähtien.

”Äänitebisnes on kääntynyt suoratoiston myötä kasvuun, ja se näkyy positiivisena kehityksenä myös viennissä. Musiikkialan kokonaismarkkinan näkymät ovat tällä hetkellä lupaavat, ja kasvun mahdollisuuksia on useilla sektoreilla. Muun muassa teosvientiin tehdyt panostukset alkavat nyt selvästi tuottaa tulosta”, Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen kertoo.

Elävän musiikin vienti on kaksinkertaistunut 2010-luvun aikana, mutta vuoden 2015 aikana sen kasvu hieman hidastui. Se on silti yhä suurin musiikkiviennin ydinliiketoiminnan alue 13,6 miljoonan euron määrällään.

Viennin osa-alueiden jaottelu tehtiin musiikkiliiketoiminnan käytäntöjen perusteella. Alueita oli yhteensä viisi: elävä musiikki, äänitteet, tekijänoikeudet, muut vientitulot sekä muut tavarat ja palvelut.

Vuosina 2015–16 Music Finlandin kärkihanke on ollut saksankieliseen Eurooppaan kohdistettu Aus Finnland. Alkuvuodesta hankkeen tiimoilta kerätyn tiedon perusteella suomalaisen musiikin näkyvyys ja kuuluvuus lisääntyi vuosien 2014 ja 2015 välillä Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa.

Tänään julkaistun Suomalaisen musiikkiviennin markkina-arvo 2015 -tutkimuksen tiedot keräsi ja raportoi Music Finland yhteistyössä Digital Media Finlandin kanssa.

Lataa selvitys PDF-muodossa täältä.