STOP THE PRESS!

Remember

RememberOhjaus: Atom Egoyan
Käsikirjoitus: Benjamin August
Tuotanto: Ari Lantos, Robert Lantos
Pääosissa: Christopher Plummer, Martin Landau, Henry Czerny, Dean Norris, Jürgen Prochnow, Bruno Ganz
Arvio: 4/5

Atom Egoyanin ohjaama Remember (2015) on niitä elokuvia, joista on vaikea sanoa paljoakaan paljastamatta koko juonta. Juonta taas ei viitsi sen yllätyksellisyyden takia paljon paljastella. Tämäntyyppisestä Rememberissä nyt kuitenkin on kyse.

Keskitysleiriltä pelastunut, nyt jo yhdeksänkymppinen ja vaikeasti dementoitunut Zev (Christopher Plummer) karkaa ukkokodista pyrkimyksenään kostaa Auschwitzissa toimineelle vartijalle, joka aikoinaan tappoi koko Zevin perheen. Ehdokkaita valehenkilöllisyyden turvin eleleväksi natsiksi vain on monta, joten Zev joutuu matkustelemaan ympäri USA:aa ja Kanadaa löytääkseen oikean. Apuna muistihukkaisella on niin ikään leiriltä selvinneen ystävän, Maxin (Martin Landau) laatima seikkaperäinen ohjekirje.

Äkkiseltään elokuvan voisi kuvitella olevan jonkinmoista geriatrista köpöttelyä, mutta kaikkea muuta: Remember on erinomaisen tehokas, jännitettään koko ajan kasvattava trilleri. Siinä ohessa se nostaa esille vaikeita eettisiä kysymyksiä mm. vastuusta ja koston oikeutuksesta ja sen järkevyydestä yleensä. Pohjoisamerikkalaisesta elämäntyylistäkin heitetään tyly kommentti tai pari. Itsekin jo melkein yhdeksänkymppiset pääosanäyttelijät nostavat näyttelemisen taiteen sinne korkeimmalle tasolle. Vain elokuvan äärireipas loppukäänne aiheuttaa – hämmentävästi muuten Paul Sorrentinon ohjaaman This Must Be the Placen (2011) mieleen tuovaan – Rememberiin säröä.

Lisukkeena Kulissien takana –pätkä.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Scanbox Entertainment Denmark A/S, 2016

Traileri: