STOP THE PRESS!

Mielensäpahoittajan Suomi, Kissa kuumalla katolla ja Spring Awakening TTT:n keväässä

Tampereen Työväen Teatteri aloittaa Suomi 100 vuotta teemavuoden uutuusnäytelmällä Mielensäpahoittajan Suomi. Suosikkihahmo kertoo omaperäisen näkemyksensä itsenäisen Suomen sadasta vuodesta, yleisesti ja yksityisesti. Näytelmän on Tuomas Kyrön uusista teksteistä sovittanut ja ohjaa Tiina Puumalainen. ”Näemme suosikkihahmon ensi kertaa eri ikäkausina vauvasta vanhaan mieheen”, kertoo Puumalainen. ”Hänen elämäntarinansa kautta esille nousee suomalaisuuden, yhteisten muistojen, perheen perinnön ja historian kokemisen teemoja”. Näyttämöllä nähdään koko joukko suomalaisia sankareita. Meille selviää, miten viinatrokarit, sukset ja Kekkonen liittyvät Mielensäpahoittajan elämään. Miten Jukka-heppa selvisi sodasta. Mitä tapahtui, kun Mielensäpahoittaja kohtasi Nokia-insinöörin. Ja mikä oli se neuvo, jota Mika Myllylän olisi kannattanut kuunnella. Mielensäpahoittajaa nyt esittää Raimo Grönberg ja nuorena miehenä Jyrki Mänttäri. Keskeisessä roolissa ovat myös maahanmuuttaja Ali, jolle Mielensäpahoittaja kertoo elämästä ja Suomesta, sekä Mielensäpahoittajan lapsiroolit. Lavastus- ja pukusuunnittelusta vastaa Suuren näyttämön taituri Teppo Järvinen. Kantaesitys on 2.2. Suurella näyttämöllä.

Eino Salmelaisen näyttämön ensi-ilta 31.1. on Tennessee Williamsin klassikkodraama Kissa kuumalla katolla (Cat on a Hot Tin Roof). ”Lähdemme visuaalisesti tavoittelemaan modernia, freesiä otetta näyttämökuvaan ja yhdistämme siihen näytelmän aikakauden eli 1950–60 -lukujen taitteen upeat, näyttävät puvut”, kertoo ohjaaja Miika Muranen. Näyttämöstä kehkeytyy perhejuhlan taistelutanner, kun näyttelijät pistävät parastaan. Pääparia Brick ja Maggie esittävät Tuukka Huttunen ja Heidi Kiviharju. Isänä ja poikana toisensa haastavat isä ja poika Juha Muje ja Samuli Muje – ja lapsiavustajana nähdään Severi Muje suvun seuraavasta sukupolvesta. Huomionarvoista on myös, että vahvoista tulkinnoistaan tunnettu näyttelijätär Tuire Salenius tekee viimeisen roolityönsä ennen eläkettä. Visuaalisesti tyylikkään esityksen lavastus on Reija Hirvikosken ja puvut Marjaana Mutasen suunnittelemia.

TTT:n ja TAMK:in yhteistuotantona nähdään nuorten maailmasta kertova Spring Awakening, Steven Saterin kirjoittama ja Duncan Sheikin säveltämä menestysmusikaali Broadwaylta. Ensi-ilta on Eino Salmelaisen näyttämöllä 24.2. Spring Awakening oli vuoden 2006 palkituin tuotanto Broadwaylla. Se perustuu saksalaisen Frank Wedekindin näytelmään Frühlings Erwachen (Kevään herääminen), joka kertoi yli sata vuotta sitten ennennäkemättömän suorasti nuorten kamppailusta aikuistumisen ja seksuaalisuutensa kanssa. ”Rajun sisältönsä vuoksi näytelmän julkinen esittäminen kiellettiin, kertoo ohjaaja Samuel Harjanne. ”Esityksen aiheet, kuten ulkonäköpaineet, homoseksuaalisuus, teiniraskaus, kodittomuus, perheväkivalta, raiskaus ja insesti ovat edelleenkin yhteiskuntamme kipupisteitä”. Näytelmän on suomentanut Sami Parkkinen. Spring Awakeningin musiikki soi poikkeuksellisen nuorekkaasti nykypäivän popmusiikin sävelkielellä. Uskottavista tulkinnoista vastaavat nuoret itse, monissa esityksissä kouliintuneet teatterimusiikin opiskelijat TAMK:ista.

Maaliskuussa teatterilla on kunnia saada Eino Salmelaisen näyttämölle ainutlaatuinen vierailuesitys, Seela Sellan 80-vuotispäivää juhliva Pieni eläin. Tampereella viisi esityskertaa saavassa monologiteoksessa maailmaa katsotaan pienen eläimen silmin, esikuvana Nasu. Metsät vähenevät koko ajan, eivätkä kaikki eläimet − etenkään isot − enää tahdo mahtua niihin. Pieni eläin pohtii elämän menoa, vanhenemista ja maailman muuttumista – ihmettelee ennen kaikkea ihmisen toimintaa. Esityksen on käsikirjoittanut Leena Tamminen, ohjaus on Kari Paukkusen ja koreografia Reijo Kelan. Tuotanto Kulttuurikone yhteistyössä Kuopion kaupunginteatterin kanssa.

Kevään uusi lastenteatterivierailu on Nukketeatteri Sytkyjen Muumilaakson talvi. Se perustuu Tove Janssonin kirjaan Taikatalvi. Kun nukkemaestro Juha Laukkanen ja lapset ovat yhdessä taikoneet talven sinisen hetken Muumilaaksoon, Muumipeikko herää vahingossa makoisilta talviuniltaan. Nukkesadun aikana hän tutustuu yhdessä Pikku Myyn kanssa talven riemuihin ja kohtaa muiden muassa hirmuisen Jäärouvan. Luvassa on kuutamonsininen tarinatuokio, joka sopii perheen pienimmille. Ikäsuositus on 2-9 vuotta.