STOP THE PRESS!

Snapshot Vaasa Style haastaa katsomaan vanhoja valokuvia uusin silmin

NaisiaVaasan taidehallissa avautuu 15.10. pohjalaista kansanvalokuvausta esittelevä näyttely Snapshot Vaasa Style, joka on kuraattori Harri Kalhan persoonallinen puheenvuoro valokuvasta sosiaalisena ja esteettisenä mediana. Näyttely on esillä 4.12. saakka. Vaasan taidehalliin on ilmainen sisäänpääsy.

Kalha sai vapaat kädet esitellä Taidehallin täydeltä Pohjanmaan museon arkistoista löytämiään vanhoja valokuvia. Tuloksena on kiehtova katsaus proosalliseen fotogeniaan, arjen kuvauksellisuuteen. Parrasvaloihin pääsevät nyt ”nimettömät” otokset, jotka eivät todennäköisesti olisi koskaan muuten päässeet museossa esille. Tavallisuuden taika pysähdyttää.

Snapshot Vaasa Style haastaa katsomaan vanhoja valokuvia uusin silmin. Nimekäs valokuvaaja tai tunnistettavat kohteet eivät suinkaan ole ainoa arvostusperuste. Henkilö- ja paikallishistoria on vain yksi tapa katsoa ja luokitella kuvia. Valokuvilla on oma, moni-ilmeinen estetiikkansa, eikä se aina perustu kuvaustaitoon tai kohteen tunnettuuteen.

Vanhat valokuvat: säilömisongelma vai viehättävä muistuma menneisyydestä?

Valokuvaus on päivän sana – älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat tehneet visuaalisesta pikaviestinnästä 2000-luvun ilmiön. Digitaalinen murros asettaa paperille vedostetut vanhat valokuvat erikoiseen valoon. Joillekin ne ovat säilömisongelmia tuottava päänvaiva, toisille viehättävä muistuma menneisyydestä. Museoille vanhat valokuvat tarjoavat kiperän haasteen – onko niiden taltioinnille perusteita tai voimavaroja?

Näyttely tarjoaa inspiraatiota niin museolaitokselle kuin vanhojen perhekuvien ystäville ja kasvavalle keräilijäjoukolle. Se yllyttää pohtimaan: Mikä vanhassa valokuvassa koskettaa? Ovatko kaikki kuvat yhtä arvokkaita? Mitä haasteita yksityisten valokuvien esittelyyn liittyy? Onko kuvilla arvoa paikallishistorian ulkopuolella?

Näyttelyn kuraattori FT Harri Kalha on taidehistorian ja sukupuolen tutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa ja visuaalisen kulttuurin tutkimuksen dosentti Turun yliopistossa. Snapshot Vaasa Style -näyttelyn konsepti perustuu teokseen Nimettömät – Kansanvalokuvauksen maaginen maailma (Maahenki 2014).

Kalhan ajatuksiin näyttelystä voi tutustua Hedmanin säätiön nettisivuilla: http://www.hedmanskastiftelsen.fi/?page=Snapshot+Vaasa+Style

Tapahtumia:

Harri Kalha esittelee näyttelyn kuraattorin kierroksella lauantaina 15.10. klo 12. Kuraattorin kierros on avoin yleisölle ja se sisältyy museon pääsymaksuun.

Kuva: ”Naisia”, 1900-luvun alkupuoli. Tuntemattoman kuvaajan otos, Pohjanmaan museo, Vaasa. 

VAASAN TAIDEHALLI
Senaatinkatu 1 D,  Vaasa, p. 040 182 3839, avoinna: ti–su klo 11–17, ma suljettu