STOP THE PRESS!

Isiemme liput (Flags of Our Fathers) – 2.levyn julkaisu

isiemme_liputOhjaus: Clint Eastwood
Käsikirjoitus: William Broyles Jr., Paul Haggis
Tuotanto: Clint Eastwood, Steven Spielberg
Pääosissa: Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach, John Benjamin Hickey
Arvio: 3,5/5

Kun kaksi amerikkalaisen elokuvan ikonia, Clint Eastwood ja Steven Spielberg, lyövät toistamiseen hynttyyt yhteen ja ottavat käsittelyyn menestyskirjan, joka sijoittuu toisen maailmansodan loppupuolelle Iwo Jiman taisteluihin, on amerikkalaisittain kyseessä suuri elokuvatapaus. Kyseessä on James Bradleyn ja Ron Powersin yhdessä kirjoittama kirja, joka perustuu Bradleyn isän Johnin kokemuksiin.

Eletään helmikuuta vuonna 1945, jolloin Saksa on pikku hiljaa kukistumassa, mutta täysi rähinä on vielä meneillään Tyynellämerellä. Amerikkalaiset ja japanilaiset ottavat tiukasti yhteen Iwo Jiman saaresta. Miehiä kaatuu valtavasti ja kotirintamalla on kova huoli omista pojista. Koska armeijalle on tärkeätä osoittaa kuinka urheita pojat ovat olleet ja pitää samalla hyvää imagoaan yllä, on heidän saatava jokin tärkeä asia ikuistetuksi. Ykkösjoukko on ehtinyt viemään Yhdysvaltain lipun Suribachi-vuorelle, mutta eräs päälliköistä määrää toisen joukkueen pystyttämään lippu uudelleen, jotta saadaan kunnon kuva. Tuosta kuvasta on tullut yksi amerikkalaisen sotahistorian kuuluisimpia kuvia, mutta samalla se merkitsi monille myös voiton symbolia. Siksi “lipunnostajat” lähetettiin kotiin suurina sankareina markkinoimaan sotaobligaatioita, jotta maa saisi rahaa sotavarusteluun. He eivät pidä itseään ollenkaan sankareina, sillä he olisivat haluneet jäädä taistelemaan muiden aseveljiensä kanssa, joiden kohtaloksi muodostui lähinnä kunniaton kuolema.

Elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat kaksi hollywoodissa arvostettua käsikirjoittajaa, William Broyles Jr. (“Merijalkaväen mies”) ja Paul Haggis (Oscarin voittanut elokuvasta “Crash”). He ovat onnistuneet tekemään elokuvasta yllättävän monitasoisen kokonaisuuden, joka ei varmasti innosta suoraviivaisten sotaelokuvien ystäviä. Elokuvan sanomasta voi löytää myös jonkinlaista yhteiskuntakritiikkiä tämän päivän amerikkalaisille, sillä armeija peitteli todellisia asioita niiltä, joiden lähimmäiset olivat taistelemassa, ja kuitenkin yhteiskunta halusi lisää rahaa varusteluun. Vaikka yhteiskuntakrittiikkiä on mukana, on mukana toki myös paatoksellisuutta ja tunteellisuutta. Sinällään ymmärrettävää lohdutusta jenkkikatsojille, mutta toisaalta muille suorastaan kelloihin tuijotusta, sillä nämä kohtaukset tekevät elokuvasta ylipitkän. Visuaalisesti elokuva on kuitenkin pitkälti samankaltainen, kuin Spielbergin vuonna 1998 valmistunut “Pelastakaa sotamies Ryan” tai palkittu televisiosarja “Taistelutoverit”. Joten tässä mielessä elokuva pysyy linjassa. Liiallisista paatoksellisuuksista huolimatta “Isiemme liput” on toimiva ja kiinnostava kokonaisuus.

Tämä kahden levyn julkaisun ensimmäinen levy sisältää pelkästään elokuvan, mutta toisella levyllä päästään käsiksi runsaaseen lisämateriaaliin. Aluksi nähdään Eastwoodin paatoksellinen johdanto elokuvaan, kuinka hän kiinnostui tästä tarinasta ja mitä se hänelle itselleen merkitsee. Seuraavassa dokumentissa käsitellään kuinka James Bradleyn isästään kirjoittama kirja siirtyi elokuvaversioksi. Kolmannessa dokumentissa Six Brave Men näyttelijät Eastwoodin johdolla esittelevät elokuvan kuutta merkittävintä hahmoa ja heidän taustojaan. Näiden lisäksi mukana on runsaasti dokumentteja elokuvan tekemisestä, kuten erikoistehosteiden teosta ja kuinka kuuluisa lipunnosto toteutettiin uudelleen. Aivan kuin täydennyksenä kokonaisuudelle on muutama arkistoista löydetty uutisfilmi.

ps. elokuvan itsenäinen jatko-osan ”Kirjeitä Iwo Jimalta” arvion löydät täältä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. Entertainment, 2007

Traileri: